Coronavirus: Patriarhia Română ia măsuri în urma semnalului lansat de Berbeceanu. Ce li se recomandă enoriașilor


Coronavirus: Patriarhia Română ia măsuri în urma semnalului lansat de Berbeceanu. Ce li se recomandă enoriașilor

UPDATE

Șeful de cabinet al ministrului interimar de Interne, Traian Berbeceanu, a solicitat miercuri Bisericii Ortodoxe Române să nu administreze Sfânta Împărtășanie decât în lingurițe de unică folosință pentru a elimina un factor care ar putea contribui la răspândirea gripei și a coronavirusului.

În acest sens, Patriarhia Română a lansat joi un set de recomandări către enoriași: 

1.  Patriarhia Română face apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate.

2. Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii.

3. Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană.

4. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă.

Comunicatul complet al BOR: "În contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română face apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc.).

În acelaşi context temporar, din punct de vedere liturgic și duhovnicesc, Patriarhia Română face următoarele recomandări:

- Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV;

- Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin);

- Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă;

- Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.

Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie.

Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toți credincioșii săi la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate și responsabilitate, cerându-I Milostivului Dumnezeu ocrotirea și binecuvântarea Sa, deoarece, în primă şi ultimă instanţă, El este Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, iar sănătatea, viaţa şi mântuirea sunt darurile Sale, pe care noi însă trebuie să le cultivăm cu credinţă, speranţă şi iubire".

ȘTIREA INIȚIALĂ 

Șeful cabinetului ministrului de Interne, Traian Berbeceanu, a făcut un apel, în plină criză internațională legată de coronavirus, către capul Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel, să dea dovadă de compasiune ”măcar pentru perioada asta dificilă”, iar astfel să ia decizia ca la slujba de Împărtășanie să se folosească ustensile de unică folosință pentru a proteja enoriașii, mai ales copiii, de eventualele epidemii, inclusiv cea de gripă. 

Traian Berbeceanu, pe Facebook: ”Ar fi o mare dovadă de iubire, prețuire și protejare a enoriașilor, aceea ca B.O.R.-ul să hotărască, măcar pentru perioada asta dificilă, că sfânta împărtășanie să fie făcută cu lingurițe de unică folosință, mai ales atunci cand este vorba despre copilași.

Știu, vinul este sfințit, pocalul și lingurița sunt de argint și în opinia dumnealor nu este vreun pericol! Și mai știu și că postul și rugăciunea ajută!

Dar de ce să nu ne asigurăm, o dată în plus, pentru a preveni o nenorocire?

Hai să cerem preoților să ne dea acest mic, dar absolut necesar, semn de prețuire!

Hai să chemăm Biserica alături de cei care au aparat-o și sprijinit-o mereu!

Niciodată nu am cerut share, pentru vreo postare. O fac acum și vă mulțumesc anticipat!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.