În plină pandemie, Franța a redeschis 28 de creșe și grădinițe doar în Paris! Urmarea: un profesor, mai mulți copii și părinți au fost infestați cu COVID-19


  • ACP
  • Apr 1, 2020 16:31
  • 3572
În plină pandemie, Franța a redeschis 28 de creșe și grădinițe doar în Paris! Urmarea: un profesor, mai mulți copii și părinți au fost infestați cu COVID-19

Valul de îmbolnăviri cu COVID-19 din vestul Europei a avut drept cauză principală, potrivit multor medici, specialiști ș.a.m.d., întârzierea cu care s-au luat măsurile de luptă împotriva răspândirii bolii.

După ce s-au lămurit autoritățile că trebuie să impună rapid măsuri radicale, închiderea școlilor a fost prima dintre acestea. În Franța, una dintre țările cele mai afectate de pandemie, au fost închise toate cele 61.000 de școli, în 13 martie, iar lucrurile păreau că vor rămâne o perioadă așa, pe măsură ce numărul celor infectați cu coronavirus creștea cu mare rapiditate. Dar îndată ce s-a înțeles că cei care lucrează în domeniile care luptă împotriva pandemiei vor întâmpina dificultăți în a avea grijă de copiii lor, fiind prinși zile întregi la locurile de muncă, unele școli au fost redeschise strict pentru copiii acestora, conform France 24.

În momentul de față numai în Paris sunt deschise 28 de creșe și grădinițe care funcționează în acest regim, iar Ministerul Educației a anunțat că mai mult de 28.000 de copii învață în aceste instituții. Educatorii și profesorii școlilor lucrează voluntar și au fost aleși dintre cei care locuiesc în apropiere, pentru a nu sta mult prin mijloace de transport în comun ori pe stradă, unde ar risca să se contamineze cu COVID-19.

Voluntarii din unele instituții școlare beneficiază de măști, mănuși, salopete și substanțe necesare dezinfectării, iar copiii păstrează o distanță cât de cât sigură între ei, dar sunt și locuri unde lipsesc parte din cele necesare unei protecții cât de cât adecvate. Însă îngrijorarea educatorilor legată de o eventuală teamă a copiilor de a sta la școală în condițiile date au fost nefondate – cei mici nu sunt speriați și sunt destul de ascultători, după cum declară una dintre voluntare.

Dar chiar și în condițiile astea, un cadru didactic de la o instituție de învățământ pariziană a fost confirmat pozitiv la testul pentru COVID-19, după care au fost confirmați și câțiva copii și părinți infectați. Așadar riscurile rămân prezente, chiar dacă se încearcă luarea tuturor măsurilor posibile pentru evitarea infectării.

”Știm că virusul se răspândește cu ușurință între copii și deseori nu prezintă simptome la ei, așadar și noi suntem expuși”, a declarat Nathalie Carboni-Latour, una dintre profesoarele voluntare. ”Despre asta e serviciul public – noi nu suntem numai niște salariați”, a mai declarat profesoara, potrivit France 24 – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.