În PSD, Liviu Dragnea sunteți toți. Povestea partidului care nu a învățat lecția evoluției


În PSD, Liviu Dragnea sunteți toți. Povestea partidului care nu a învățat lecția evoluției

Umanitatea a supraviețuit pentru că, dincolo de orice altceva, a avut capacitatea de a evolua. Individual și colectiv. La nivel macro și micro. A înțeles cauzele pentru a putea gestiona efectele. După votul din 26 mai, însă, am avut o revelație: Dacă umanitatea ar fi fost pesedistă, ar fi dispărut de mult. Pentru că PSD ne convinge zilnic, cu probe solide, că e incapabil să se adapteze vremurilor, oamenilor și nevoilor. Și nu mă refer doar la incapacitatea acestui partid de a livra soluții pentru cetățeni, ci chiar la apucăturile sale autodistructive.

Rolul omului politic e să militeze pentru cauze aflate pe agenda cetățeanului sau chiar să impună teme, atunci când societatea pare să le ignore. Fără populism, fără a vota orice ți se cere, dar în care nu crezi, ai datoria ca om politic de a fi reprezentativ. De a-ți asuma mesajele transmise direct sau indirect și de a lua deciziile pe care le consideri corecte.

Pe 26 mai, românii și-au votat europarlamentarii, dar au transmis și un mesaj explicit Partidului Social Democrat. Un mesaj care, daca vreți să forțăm o comparație, e mesajul trimis de natură și istorie omului: adaptează-te sau dispari. Omul s-a adaptat: a descoperit focul, a inventat roata. PSD, nu. PSD a continuat să fie același partid al erei Adrian Năstase, cu miniștri în funcție și acum 20 de ani, cu o atitudine ostentativă față de simpatizanții Opoziției și chiar față de propriii votanți.

În prima zi după alegeri, PSD avea șansa reinventării. Dragnea a fost condamnat, funcția de președinte al partidului s-a eliberat, iar formațiunea putea pasa – ipocrit, dar eficient – toată responsabilitatea în cârca fostei conduceri pentru a schimba brusc direcția guvernării. Pe scurt, partidul se putea adapta la societatea anului 2019.

Însă pesediștii au decis să rămână aceiași. După ce Viorica Dancilă a bălmăjit câteva vorbe despre cum Liviu Dragnea, pe persoană fizică, a ținut captiv un partid întreg, guvernarea a continuat în aceleași coordonate:

a.      Codul administrativ adoptat prin OUG este cadoul care a emoționat până la lacrimi baronimea locală. Toți oprișanii și buzații Partidului Social Democrat înțeleg acum că și noul PSD, fără Dragnea, e ca vechiul PSD. Și chiar ca foarte vechiul PSD, cu Adrian Năstase. Actul normativ sporește puterile politicului in administrație și feudalizează ideea de consiliu județean. Nici Mischie sau Cozmâncă nu l-ar fi putut scrie mai potrivit pentru baroni. De fapt, nici Vâlcov nu putea gândi o alternativă mai bună la pereții burdușiți – o specială pensie de baron local. 

b.      Orlando Teodorovici, ciudatul om politic cu care PSD insistă să gestioneze finanțele publice a decis că e momentul pentru niște pomeni electorale la nivel înalt. Un fel de găleți date unor companii cu datorii, evident, căci PSD nu are dialog cu oamenii onești. Și, în timp ce abuzurile ANAF împotriva oamenilor de bună credința continuă la turație maximă, pesedistul Teodorovici a gândit un sistem prin care să poată amnistia niște datorii ale celor care au avut idei mai ”bune” decât să respecte legea și să-și plătească obligațiile către stat.

c.      Nici Carmen Dan nu a dispărut din viața publică așa cum ar fi trebuit să o facă încă din seara lui 10 august. Până recent, ni s-a spus că e protejata lui Liviu Dragnea și, deci, e intangibilă. Dar Liviu Dragnea e acum într-o celulă de penitenciar și probabil are gânduri mai apăsătoare decât viitorul carierei doamnei ministru Dan. Așa că înțelegem nu doar cât de bine se simte PSD având-o pe Carmen Dan ministru de Interne, ci și cât de utilă e ea partidului în continuare, pornind de la un incident de săptămâna aceasta. În cadrul ședinței comune a comisiilor juridice și de apărare, PSD a forțat adoptarea unui raport favorabil pe celebra Lege a poliției. Legea gândită de Carmen Dan și Florin Iordache pentru sporirea puterilor angajaților Ministerului de Interne, respinsa anterior de CCR. Legea care permite polițistului să vă salte de pe stradă și să vă ducă la secție chiar dacă v-ați legitimat și n-ar exista niciun motiv pertinent pentru acest demers. Imaginați-vă că PSD a furat de 3 ori votul în comisii doar pentru a obține raport pozitiv pe această lege, cam atât de mult și-a dorit-o. 

Lista poate continua, dar m-am referit strict la câteva deciziile sau semnale ale Partidului Social Democrat din ultima săptămână. Iată o radiografie a schimbării la față a PSD, a modului în care funcționează noul PSD. Cam atât a evoluat PSD după îndepărtarea lui Dragnea. Cam atât a înțeles PSD după votul din 26 mai. Cam atât s-a adaptat PSD la realitate. Pentru că problema nu a fost doar Liviu Dragnea. Problema e că Liviu Dragnea sunt toți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.