Încă o campanie catastrofală a lui Erdogan - 90% din cei 11 milioane de copaci plantați pentru reîmpădurirea Turciei, sub înaltul patronaj al președinției, s-au uscat


  • ACP
  • Jan 23, 2020 14:55
  • 1520
Încă o campanie catastrofală a lui Erdogan - 90% din cei 11 milioane de copaci plantați pentru reîmpădurirea Turciei, sub înaltul patronaj al președinției, s-au uscat

După ani de acuzații la adresa partidului de guvernământ din Turcia că ar da constant prioritate industriei și agriculturii în dauna problemelor de mediu, cum a fost în cazul minei de aur canadiene din Munții Kaz împotriva căreia au protestat mii de turci, Ankara a hotărât să își arate mușchii și în protejarea mediului. E o chestie apreciată atât pe plan intern, cât și internațional. Măsura luată urma să aibă proporțiile specifice gândirii imperiale ale sultanului Erdogan - va fi cea mai mare împădurire realizată vreodată într-o zi! Campania de împădurire s-a numit "Respirație pentru viitor" și a fost intens promovată chiar de președinția turcă, Erdogan numind-o "o ofertă pentru o Turcie bogată în verde". Pe 11 noiembrie 2019 a fost lansată campania, în acea zi plantându-se un număr fantastic, de 303.150 de copaci pe ora, în 11 provincii din țară, stabilindu-se un record mondial recunoscut de Guinness World Records. Totalul copacilor plantați în campanie a fost de 11 milioane.

Ministerul Agriculturii și Pădurilor trebuia să se ocupe de îngrijirea milioanelor de copaci tineri abia plantați, dar organizațiile profesionale și experții avertizaseră deja că în noiembrie nu e destulă umiditate în sol pentru ca aceștia să supraviețuiască. S-au făcut studii care au arătat că experții ministerului turc avuseseră dreptate. "Noi am spus că e greșit să fie făcută campania într-o perioada fără un nivel adecvat de precipitații doar pentru a intra în Cartea Recordurilor. În afară de asta, oamenii recrutați pentru a planta puietul nu se pricepeau la plantat. Măcar de ne-am fi înșelat", a spus Şükrü Durmuş, președintele Sindicatului Agriculturii și Pădurii. Nu s-au înșelat. Zilele acestea s-a constatat că numai unul din zece copăcei a supraviețuit. În două luni s-a dus majoritatea suprafețelor plantate de turci. Nouă din zece copăcei s-au uscat până în momentul de față, dar e foarte posibil ca și în continuare să se mai usuce din ce s-a plantat în toamnă sub patronajul președinției turce. "Asta e crimă. Am avertizat Ministerul Agriculturii și Pădurilor încă o dată", a mai spus Şükrü Durmuş. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.