Încă un cadou de la PSD pentru bugetari: După ce le-a mărit salariile, primesc și minimum 21 de zile de concediu plătit pe an


Încă un cadou de la PSD pentru bugetari: După ce le-a mărit salariile, primesc și minimum 21 de zile de concediu plătit pe an

Un proiect de hotărâre de guvern, postat pe site-ul ministerului Muncii, prevede majorarea perioadei minime de concediu plătit pentru bugetari și angajații regiilor. Aceștuia vor avea dreptul la 21-25 de zile lucrătoare de concediu plătit.

În prezent, salariaţii din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 18 - 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea în muncă.

Proiectul Ministerului Muncii propune abrogarea art. 3 din HG 250/1992 care prevede că salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază.

Astfel, bugetarii care vor cumula două funcții vor putea beneficia de concediu de odihnă de la ambii angajatori, potrivit modificării propuse.

Potrivit legislației în vigoare, salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la concediu de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază.

Majorarea perioadei de concediu vine după ce guvernul PSD a crescut constant salariile bugetarilor, cheltuielile bugetare cu personalul majorându-se cu aproximativ  25% pe an.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.