Începutul sfârșitului pentru Donald Trump? Liderul de la Casa Albă se prăbușește în sondaje. Contracandidatul său democrat are un avans de 11 procente în sondaje


Începutul sfârșitului pentru Donald Trump? Liderul de la Casa Albă se prăbușește în sondaje. Contracandidatul său democrat are un avans de 11 procente în sondaje

Între lacrimi şi sloganuri, la înmormântarea lui George Floyd, marţi, într-o biserică din Texas, s-au amestecat omagiile aduse acestui afro-american ucis de un poliţist alb şi apelurile aprinse de a aborda, în sfârşit, rasismul care „răneşte sufletul" Americii, relatează Agenția France Press.

De la familie la pastori, preşedintele Donald Trump a fost criticat în mod repetat la funeraliile care au avut loc la biserica Fountain of Praise din Houston, unde acest afro-american de 46 de ani şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii.

O figură a luptei pentru drepturile civile, reverendul Al Sharpton, care a pronunţat alocuţiunea funerară transmisă în direct şi care a pătruns în milioane de case, l-a acuzat pe preşedintele SUA de „abuz", reproşându-i acestuia că a încurajat poliţiştii să se creadă deasupra legii.

„Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să curăţăm Casa Albă", a spus și reverendul Bill Lawson, îndemnându-i pe americani „să voteze", în aplauzele celor aflaţi în biserică.

S-a vorbit mult, așadar, la înmormântarea „uriașului blând” despre alegeri și mai ales despre actualul lider de Casa Albă, ale cărui ultime demersuri – inclusive mobilizarea ad hoc a unor forțe paramilitare împotriva protestatarilor adunați pe străzile din întreaga țară – par să fi fost prea mult chiar și pentru unii dintre votanții săi, relatează The Guardian, preluat de Rador.

Noi sondaje arată că, în acest moment, sprijinul față de Trump este în declin printre alegătorii cei mai importanți, unele relevând chiar un avans semnificativ al contracandidatului său democrat, Joe Biden, fostul vicepreședinte din vremea lui Barack Obama.

Luni seara, poliția și soldații i-au îndepărtat violent pe protestatari pentru ca Trump să se poată deplasa de la Casa Albă la Catedrala Sfântul Ioan ca să-și facă o poză cu Biblia în mână.

În momentul acela, Nolad Fuzzell a considerat că liderul pe care l-a votat a întrecut măsura.

Fuzzell este ospătar la un restaurant din Lawrence, statul Kansas, iar anterior l-a sprijinit pe Trump. După apariția fotografiei, el a transmis pe Twitter următorul mesaj: “Încep să regret că port toate însemnele lui Trump din ziua alegerilor din 2016. Nu e just, sub nicio formă“.

Așadar, cum a putut pierde Trump niște susținători ca Fuzzell?

Sub conducerea lui Trump, republicanii au pornit la război împotriva aliaților tradiționali, cum ar fi FBI-ul. Ei s-au comasat în jurul vechilor lor opozanți în privinţa Rusiei și au aprobat deficite bugetare atât de masive – ajunse în acest an la trilioane de dolari – încât l-ar face pe Franklin D. Roosevelt să roșească.

Apoi o serie de figure publice emblematice– politicieni precum Mitt Romney, militari precum John Kelly, la fel ca și John McCain – au devenit ținta atacurilor lui Trump.

Propriul fost secretar al Apărării din mandatul lui Trump, generalul James Mattis, s-a văzut silit să se pronunțe împotriva tratamentului aplicat de el cetățenilor americani în timpul protestelor provocate de moartea lui George Floyd în mâinile poliției. Comparându-l pe președinte cu propagandiștii naziști, Mattis a scris: “Trebuie să respingem și să tragem la răspundere pe cei aflați acum în funcții, care își bat joc de Constituția noastră“.

Printre altele, Trump a cerut creștinilor evanghelici, aliații săi cei mai hotărâți, să treacă peste descrierile jenante ale escapadelor sale sexuale, să ascundă banii plătiți unei actrițe de filme porno și, cu mare dificultate, să abandoneze comunitățile creștine vulnerabile din nordul Siriei.

Dar cea mai dificilă cerere a lui Trump făcută susținătorilor săi survine chiar în acest moment.

De ani de zile, militanții dreptei s-au comasat împotriva unei eventuale mobilizări militare americane în interiorul granițelor țării. O teorie a conspirației pe această temă – Jade Helm 15 – a atins o asemenea amploare încât, în 2015, un senator din Texas, Ted Cruz, a cerut explicații din partea Pentagonului. Era rezultatul unei imaginații aprinse a dreptei.

Dar acum, sub conducerea lui Trump, autoinvazia americană devine realitate: brigăzi întregi ale unor forțe care de obicei supraveghează penitenciarele, frontierele și traficul de droguri au ieșit acum în stradă, deseori, fără insigne de identificare, ca să înăbușe protestele și revoltele. În această săptămână, militari în exercițiu s-au comasat în jurul Washingtonului așteptând ordinele lui Trump.

Această acumulare de forțe l-a îngrijorat pe Mattis, care este un general de marină în retragere.

Fuzzel, ospătarul din Kansas care își exprimă regretele, nu este singur.

„Dacă aș fi un republican activ, m-ar îngrijora asemenea cifre”, a declarat și Natalie Jackson, director de cercetări la Institutul de Sondaje de la Universitatea Monmouth.

Ultimul sondaj de la Monmouth arată un deficit de 11 procente al lui Trump față de Biden. Natalie Jackson afirmă că sondajul denotă un declin nemaivăzut anterior. De exemplu, 47% dintre alegătorii albi fără studii superioare se arătau favorabili lui Trump. În 2019, procentul se situa în jur de 52%. Statistic vorbind, este foarte semnificativ”.

Un alegător care a dorit să își păstreze anonimatul din cauza unor eventuale amenințări, a scris într-un mesaj următoarele: “Având în vedere cât de departe a ajuns Partidul Trumprepublican, acum iau stânga în considerare“. Astfel încât el și-a lansat o pagină pe Facebook, intitulată „Regret că l-am votat pe Trump în 2016”.

 “Unora le este frică să posteze asta în public din cauză că se tem să nu fie atacați de oameni de stânga care nu pot trece peste opțiunea sa anterioară“, afirmă autorul paginii. Pagina lui are însă acum 8600 de susținători.

Surse: Agerpres, Rador, The Guardian

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.