Încleștarea greilor europeni. Donald Tusk îl pune ferm la punct pe Emmanuel Macron: „Rusia nu este partenerul nostru strategic, ci PROBLEMA noastră strategică”


Încleștarea greilor europeni. Donald Tusk îl pune ferm la punct pe Emmanuel Macron: „Rusia nu este partenerul nostru strategic, ci PROBLEMA noastră strategică”

”Când îl aud pe Macron spunând că reconsiderarea poziției noastre față de Rusia ar reprezenta o problemă de interes strategic, nu pot decât să sper că asta nu se va întâmpla cu prețul visului nostru comun de a avea o Europă suverană”, a opinat polonezul Donald Tusk într-un discurs de adio rostit, miercuri, la Bruges (Belgia).

Președintele Consiliului European va părăsi la 1 decembrie înalta funcție europeană și, din ultimele sale declarații publice, rezultă că este destul de îngrijorat cu privire la viitorul Europei în condițiile recentelor afirmații ale președintelui Emmanuel Macron care este de părere că NATO este o alianță perimată și că ar fi un bun moment al unei mai strânse colaborări militare și economice cu Rusia, scrie publicația franceză Le Point.

Emmanuel Macron pentru The Economist: „America întoarce spatele Europei și e timpul ca vechiul continent să se trezească până nu e prea târziu. Pentru prima oară Europa se confruntă cu un președinte american care nu îi împărtășește idealurile. Nu ne mai putem aștepta ca America să apere Europa, iar intervenția Turciei în Siria și abandonarea kurzilor de către Trump, în indiferența generală, a arătat că NATO este în moarte cerebrală (brain-dead), iar Europa stă pe marginea prăpastiei. (...) NATO era un răspuns pentru inamic: Tratatul de la Varșovia. În anii 90 am regândit acest proiect geopolitic în legătură cu dispariția principalului dușman. Faptul că Rusia rămâne în continuare un inamic este de neconceput”.

 (Tratatul de prietenie, cooperare și asistență mutuală de la Varșovia, semnat între Albania, Bulgaria, Ungaria, RDG, Polonia, România, URSS și Cehoslovacia a fost semnat în 1955. Încheierea acestei înțelegeri a fost motivată de necesitatea luării unor măsuri de răspuns la crearea NATO și aderarea la acest bloc a Germaniei de Vest. În februarie 1991 a fost luată decizia de desființare a structurilor militare ale Tratatului de la Varșovia, în iulie la Praga fiind semnat un protocol de desființare a lui)

Este punctul de vedere al omului occidental care habar nu are cum e să-ți invadeze tancurile sovietice străzile orașului în care trăiești. Acest discurs este pur și simplu inacceptabil pentru fostele membre ale Tratatului de la Varșovia”, a precizat un alt diplomat european preluat de Le Point.

„În interviul pentru The Economist, președintele Macron a mai spus că împărtășește punctul de vedere al lui Viktor Orban (premierul Ungariei) asupra acestui subiect și că speră ca Orban să ajute la convingerea polonezilor în a-și reconsidera poziția față de Rusia. Posibil, dar sper să nu contezi pe ajutorul meu, Emmanuel”, a mai spus Tusk, căruia i s-a propus să preia președinția Partidului Popular European (PPE), marea familie a creștinilor democraților europeni, săptămâna viitoare, cu ocazia congresului de la Zagreb. Cu alte cuvinte, cei doi oameni politici se vor regăsi și în continuare, față în față, pe scena europeană, Macron fiind astfel avertizat: va avea în șeful PPE un adversat de temut și greu de convins.

Afirmațiile președintelui francez cu privire la „moartea cerebrală” în care s-ar afla NATO au șocat pur și simplu cancelariile țărilor din estul Europei, care nu sunt nici pe departe pregătite să împărășească o asemenea viziune apocaliptică despre Alianța care îi protejază de vecinul rus, agresorul și cotropitorul din trecutul nu foarte îndepărtat.

Donald Tusk, chiar dacă este de acord cu construcția unei Europne suverane, critică atitudinea lui Macron din timpul ultimului consiliu european pe parcursul căruia a fost unul dintre puținii care a refuzat să deschidă negocierile de aderare cu două țări balcanice, Albania și Macedonia de Nord.

„Împărtășesc visul unei Europe veritabil suverane. Sunt convins că suntem capabili, cu condiția să ne și comportăm ca niște suverani, și nu cum am facut-o recent cu prilejul extinderii UE. Nu va exista o Europă suverană fără Balcani stabili și integrați în restul continentului. De asemenea, nu va exista o Europă suverană fără o Ucraină independentă. Poziția noastră fermă și coerentă față de Rusia a fost prima manifestare, clară și lipsită de ambiguități, a suveranității nostre. Trebuie să păstrăm asta”, a mai spus Tusk.

El a mai amintit că, încă din prima zi a mandatului său în fruntea Consiliului European, a făcut față fără oprire tentativele de destabilizare venite din partea lui Vladimir Putin. „Nu am nicio îndoială că obiectivul strategic al lui Putin nu constă doar în a prelua din nou controlul teritoriilor ex-sovietice, ci și de slăbi sistematic Uniunea Europeană provocând tensiuni și diviziuni interne. Am fost nevoit să reamintesc public altora, în fiecare săptămână, că Rusia nu este partenerul nostru strategic, ci problema noastră strategică. Am fost calificat chiar și monomaniac din cauză că am fost insistent și vigilent cu acest subiect”, a mai spus Donald Tusk.

 SURSA: Le Point

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.