Incredibila avere a celui care a fost premierul României vreme de șapte zile. Pesedistul Eugen Bejinariu, „minunea de la controlul SRI-ului”, are conturile doldora de valută, deși a lucrat toată viața la stat


Incredibila avere a celui care a fost premierul României vreme de șapte zile. Pesedistul Eugen Bejinariu, „minunea de la controlul SRI-ului”, are conturile doldora de valută, deși a lucrat toată viața la stat

Eugen Bejinariu, 61 de ani, PSD, pentru câteva zile, în 2004, chiar premier interimar al României după demisia lui Adrian Năstase (21-28 decembrie), are pe lângă averea fabuloasă (cea declarată oficială), care nu poate fi justificată din veniturile avute în decursul timpului, și un CV cât de poate de ambiguu. Decoperirea îi aparține domnului Valeriu Nicolae, spaima deputaților cu studii la mare distanță de școală și colecții impresionante de diplome de școală a vieții.

Averea domnului deputat de Suceava Eugen Bejinariu, care este din luna iunie a acestui an și șeful Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, se prezintă în felul următor, potrivit propriilor declarații: un teren intravilan, o locuință de peste 200 metri pătrați în Bucureşti, obiecte de artă, de cult şi decorative în valoare de 136.000 de euro, ceasuri de 11.000 de euro, conturi şi depozite bancare în lei, euro și dolari care însumează cumulat peste un milion de euro și acțiuni la Banca Transilvania de peste 200.000 de lei.

De unde provin banii din conturile lui Bejinariu s-a străduit recent și publicația Newsweek să înțeleagă. Nu a reușit pentru că nu există nicio pistă care să conducă spre sursa lor.

Newsweek: ,,În 2017, Eugen Bejinariu a pus la bancă 320.756 USD.

În 2018, a mai pus în bancă aproape 27.000 USD, peste 322.000 euro (dar în două conturi diferite) și peste 97.000 de lei.

În 2019, a mai pus în bănci 65.000 USD (în două conturi diferite).

Toate sumele de mai sus sunt menționate în declarația de avere de anul acesta. Care, de asemenea, vorbește și de 190.000 de euro “numerar” deținuți de deputatul PSD.
Pe ultimii trei ani, totalul agonisit devine de 412.000 USD, 345.000 euro și 97.000 de lei, echivalentul a peste 750.000 de euro.

De unde au provenit acești bani? 300.000 de euro, după cum arată declarația de avere pe 2017, din vânzarea unui apartament. Dar restul de 450.000 de euro? Anual, Eugen Bejinariu câștigă în jur de 260.000 de lei din salariu și pensie și încă alte câteva zeci de mii de lei din dividende și dobânzi bancare. Anual, în medie, 300.000 de lei, adică echivalentul a 65.000 de euro. Dacă nu ar cheltui nimic din ce câștigă, ar strânge 450.000 de euro în șapte ani. A reușit în doar trei. Cum? Mister”.

Poate misterul s-ar fi dezlegat dacă colegii săi de la PSD nu ar fi respins, în 2017, solicitarea DNA de ridicare a imunității pentru începerea urmării penale într-un dosar Microsoft (licențe pentru școli, în perioada în care a fost ministru în cabinetul Năstase, 2003-2004). AICI

Mister și în CV-ul domniei sale, după cum arată Valeriu Nicolae într-o postare pe Facebook:

„Minunea de la controlul SRI-ului - Eugen Bejinariu.

CV-ul domnului Bejinariu este ciudat prin ambiguitățile lui.
În fapt, nu există niciun CV disponibil care să conțină date clare despre unul dintre cei mai importanți oameni ai PSD-ului, fost Director la Curtea Supremă de Justiție, Director General la Patrimoniu și Protocol (RAPPS), Ministru la Secretariatul General al Guvernului și Prim-Ministru Interimar, toate funcțiile astea înainte de a își asigura imunitatea parlamentară din 2004 până acum.

Un lucru este sigur. A lucrat toată viața la stat. Probabil un stat care există doar în poveștile cu Ali Baba, căci averea lui este demnă de un basm. Declarațiile domniei sale de avere sunt siderante.

Tranziția de la ofițer activ la funcțiile menționate mai sus seamănă îngrozitor de mult cu aceea a lui Gabriel Oprea, a cărui carieră explodează și ea în timpul lui Adrian Năstase, ginerele a doi miniștri comuniști.

Dacă e să ne luăm după anul de naștere, cel mai probabil a fost coleg cu domnul Gabriel Oprea la școala aia de ofițeri activi care, desigur, nu a avut niciodată legături cu securitatea. Nu știm când a terminat ASE-ul și nici cursurile de securitate ale domnului Oprea. În fapt nu știm anul nicunui curs absolvit de domnul deputat.

Ce știm sigur este că a fost Directorul General la RAPPS și șef al Secretariatului General în perioada unora dintre cele mai mari tunuri și că soția dumnealui a fost cenzor al uneia dintre firmele controlate de faimosul patron de la Golden Blitz și de finul lui Cocoș și Elena Udrea, domnul Lucov, oameni care au făcut afaceri senzațional de profitabile cu imobile cumpărate de la RAPPS.

În 2004, el și soția dumnealui au făcut în jur de 100.000 EUR, în zdrobitoarea lor majoritate bani de la stat, adică undeva la peste 8.000 EUR pe lună. Adică cam 46 de salarii medii sau 90 de pensii (medii nu minime) pe lună, căci eram în timpul grijii pentru pensionari a guvernării social democrate. A existat o cerere de ridicare a imunității domniei sale în dosarul Microsoft - vreo 28 de milioane de EUR au fost imposibil de justificat în acel scandal, dar este bine apărat de Parlamentul nostru plin de valori și oameni cinstiți.

Eugen Bejenariu primește peste 270.000 RON de la stat, căci are o pensie specială de general maior mai mare decât indemnizația de parlamentar. Adică vreo 5000 de EUR lunar, fără să includem alte câteva mii de EUR pentru cheltuieli, că doar este deputat. Acum câteva luni, o anchetă jurnalistică descoperă că domnul Bejenariu nu are cum să justifice 450.000 de EUR din conturi.

Firesc, este în acest moment șeful comisiei de control al SRI-ului al Parlamentului.

#statcapturat
#nutotei”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.