Incredibila Ursula von der Leyen, prima femeie care va conduce Comisia Europeană. Are șapte copii și este medic ginecolog

Considerată o apropiată a cancelarului Angela Merkel, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen a apărut ca un candidat surpriză în urma eşecului de a obţine acordul celorlalţi lideri UE pentru nominalizarea lui Frans Timmermans, candidatul socialiştilor la şefia Comisiei Europene.

În calitate de prim-vicepreşedinte, Timmermans a avut dispute cu lideri din mai multe ţări din centrul şi estul Uniunii Europene în legătură cu reforme considerate ca având potenţialul să submineze statul de drept.


„Pentru funcţia de preşedinte al Comisiei, Ursula von der Leyen a fost nominalizată în unanimitate, cu o singură abţinere", a declarat Merkel după reuniunea Consiliului European. "Această abţinere a venit, în conformitate cu regulile germane de conduită privind votarea, de la mine", a adăugat cancelarul de la Berlin.

"Se poate spune că această [nominalizare] a fost aprobată astăzi (marţi, n.red.) fără opoziţie", a declarat Merkel, citată de agenţia Reuters.

Decizia de abţinere a fost luată în urma opoziţiei manifestate de social-democraţi, partenerii de coaliţie ai lui Merkel.

"Social-democraţii nu au putut decide astăzi dacă să fie de acord cu acest lucru, aşa că am fost nevoită să mă abţin," a explicat Merkel.

Martin Schulz, fost lider al social-democraţilor germani, a criticat alegerea Ursulei von der Leyen, afirmând că este cel mai slab ministru din Guvernul Merkel.

Sprijinită de președintele francez Emmanuel Macron, cu care s-a afișat în relații armonioase la show-ul internațional aviatic de la Bourget în iunie, von der Leyen este apreciată la Paris, în mod special pentru buna cooperare franco-germană pe probleme de apărare.

În vârstă de 60 de ani, von der Leyen s-a născut la Bruxelles şi s-a mutat în Germania la vârsta de 13 ani.

Ea este considerată o susţinătoare a aprofundării cooperării la nivel european şi timp de aproape 14 ani a condus diverse ministere în guvernele conduse de Angela Merkel, fiind la un moment dat luată în calcul drept o potenţială succesoare a lui Merkel, la șefia CDU și la funcția de cancelar. Însă când conducerea partidului a devenit vacantă, numele ei nu a mai fost în cărți. Von der Leyen a declarat anul trecut, la alegerile interne de partid, că renunță la candidatura la vârf, preferând să rămână vicepreședinte al partidului. Doar 57,5% din voturi au fost în favoarea sa pe această funcție, lucru care indica dizgrația în care a căzut în rândul colegilor din partid.

În timpul mandatului său de ministru al Muncii, politiciana a cultivat imaginea unei persoane implicate la nivel social, a pledat pentru creșterea numărului de centre de îngrijire a copilului, introducerea unei cote de femei în consiliile de conducere ale principalelor companii, pentru căsătoria între persoanele de același sex și un salariu minim la nivel național. Van der Leyen și-a făcut dușmani printre membrii mai tradiționaliști ai partidului și a atras simpatia și admirația celor de stânga.

Devenită în anul 2013 prima femeie care ocupă funcţia de ministru german al Apărării, Ursula von der Leyen a întâmpinat numeroase dificultăţi care i-au afectat imaginea.

Starea precară a echipamentului forţelor armate germane a fost o problemă recurentă pe parcursul mandatului său de ministru al Apărării. Mandatul Ursulei von der Leyen a fost marcat şi de un scandal privind contracte de consultanţă.

Pe de altă parte, aceasta a pus capăt tradiției onorurilor făcute ofițerilor care l-au servit pe Hitler, precum generalul Erwin Rommel , cunoscut pentru campania sa din Africa de Nord în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și poreclit ”Vulpea Deșertului”. 

În cazul în care pe 15 iulie va obţine aprobarea Parlamentului European, Ursula von der Leyen ar putea deveni prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Ursula Gertrud von der Leyen - aceste este numele întreg al creştin-democratei germane care este prima femeie din istoria Germaniei care deţine funcţia de ministru al Apărării în guvernul federal. Dacă pe 15 iulie va obţine aprobarea Parlamentului European, ea ar fi şi prima femeie în istoria Uniunii Europene care devine preşedinta Comisiei.

Ursula von der Leyen provine dintr-o familie de politicieni. Tatăl ei, Ernst Albrecht, fost prim ministru în landul federal occidental, Saxonia Inferioară, fusese director general în cadrul Comisiei. Asta pe vremea când structurile Uniunii Europene se mai aflau într-o fază incipientă. Astfel se explică şi faptul că Ursula s-a născut la Bruxelles. După terminarea liceului, a studiat arheologia, apoi economie, iar între anii 1980 şi 1987 a urmat medicina la Hanovra, în capitala landului Saxonia Inferioară. Apoi a lucrat ca medic ginecolog. În 1991, a obţinut titlul de doctor. În 2015, i s-a reproşat că anumite pasaje din teza ei de doctorat ar fi plagiate. O comisie universitară a ajuns la concluzia că, într-adevăr, există pasaje plagiate, dar nu atât de multe ca să i se retragă titlul de doctor.

În momentul izbucnirii scandalului, legat de plagiatul amintit, von der Leyen era deja de 2 ani ministră în cabinetul Merkel III, şi de 5 ani, vicepreşedinta Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partid condus pînă la începutul anului trecut de către Angela Merkel.

Despre Ursula von der Leyen - care e căsătorită şi are şapte copii - presa scria că este un exemplu pentru o femeie care a reuşit să armonizeze sarcinile profesionale cu cele de familie.

Vorbește fluent limbile germană, engleză și franceză.

SURSE: rfi.ro, mediafax.ro, hotnews.rowikipedia