VIDEO. Înregistrările explozive ale fostului procuror Negulescu arată cum pesedistul Vlad Cosma schelălăia în sediul DNA Ploiești să-i fie ascultate și luate în serios turnătoriile. Ce spunea acesta în ziua fugii lui Sebastian Ghiță care chefuise la sediul SRI


VIDEO. Înregistrările explozive ale fostului procuror Negulescu arată cum pesedistul Vlad Cosma schelălăia în sediul DNA Ploiești să-i fie ascultate și luate în serios turnătoriile. Ce spunea acesta în ziua fugii lui Sebastian Ghiță care chefuise la sediul SRI

„Era nelipsit, într-o săptămână venea și de trei ori, de patru ori”, spune fostul procuror Mircea Negulescu, zis și Portocală, despre fostul deputat Vlad Cosma, fiul baronului PSD de Prahova Mircea Cosma, într-un interviu de peste 14 ore acordate postului Realitatea PLUS.

Vlad Cosma a susținut de nenumărate ori că era amenințat și terorizat să facă dezvăluiri la DNA. Negulescu deține însă și el o serie de înregistrări care prezintă o cu totul altă situație.

Fostul deputat PSD, apropiat de Sebastian Ghiță și Victor Ponta, venea de bună voie în biroul procurorului supranumit „Portocală”, își bea cafeaua la sediul DNA și chiar inista să ofere informații. Într-una din ele, fiul baronului de Prahova toarnă despre numirile de la vârful serviciilor și susține că acestea erau coordonate de Sebastian Ghiță. Fostul procuror de la DNA Ploiești susține că Vlad Cosma făcea denunțuri pentru a-și regla conturile în lumea politică, dar și pentru reducerea pedepselor în cazul său.

Din schimbul de replici de mai jos rezultă limpede că Vlad Cosma aduce vorba despre Sebastian Ghiță din proprie ințiativă și-i dezvăluie procurorului o serie de lucruri ca să-i câștige atenția și bunăvoința. Ea ar fi avut loc, potrivit lui Negulescu, chiar în ziua fugii din țară a lui Sebastian Ghiță (în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, după ce fusese la un eveniment organizat de SRI, la sediul central):

Mircea Negulescu: Atunci de ce ai mai venit?

Vlad Cosma: Să bem o cafea, ești nebun? Poți să mă ajuti?

Mircea Negulescu: Stai să vedem, i-am zis că vine un băiat bun care mă ajută la aflarea adevărului. N-am cum să-ți promit!

Vlad Cosma: Hai că l-ai mai sunat de 100 de ori că și eu vin la tine ca o furnicuță și tu ai nevoie de mine.

Mircea Negulescu: Stai până nu vorbesc cu Lucian, că nu pot să fac de capul meu.

Vlad Cosma: Poate răspunde, că nu mai ai când să-l suni.

Mircea Negulescu: Vine la 11 șeful la serviciu, îți promit că nu uit, promit că vorbesc cu șeful, dacă e de acord. Spune-mi, cu asta ce e?

Vlad Cosma: Se auto-bubuie. A înregistrat 20 de emisiuni, așa, în care povestește, din ce am înțeles, că n-am stat 22 de ore, am stat 10 minute, tot ce știi. CIA, Kovesi, SRI, tot. Ponta a zis că rupe.

Mircea Negulescu: Am înțeles. Și de ce nu vine aici?

Vlad Cosma: A zis că îi mierlește pe toți, poze, ce i-a dat, cum a dat, tot.

Mircea Negulescu: Lui Kovesi ce i-a dat?

Vlad Cosma: Cadouri, genți, excursii, are poze!

Mircea Negulescu: Păi, așa, o poză cu o geantă, poate să aibă poze cu geanta.

Vlad Cosma: Are poze cu via, cu tot!

Mircea Negulescu: Păi așa poate să spună că mi-a luat o mașină de călcat, întelegi? Dacă tu vezi ceasul ăsta pe mâna mea și pe urmă zici că mi l-ai dat tu...

Vlad Cosma: Stai, nu mă certa!

Mircea Negulescu: Nu, zic așa. E o aberație!

Vlad Cosma: Eu îți zic ce am auzit! Cu CIA și SRI!

Mircea Negulescu: Pe SRI, pe cine vrea să facă?

Vlad Cosma: Nu știu, vreo căpetenie, doar nu...

Mircea Negulescu: Că ce? Că le-a dat bani?

Vlad Cosma: Că l-au pus să facă plăți, că le-a dat bani =, că el a făcut doar ce i se zicea, că l-au pus să plătească avioane, diverse lucruri și a zis: bă, pe ce mă arestează tâmpiții ăia la Ploiești?

Mircea Negulescu: Dar cine a zis că îl arestează?

Vlad Cosma: Că scrie Sorina Matei, scrie de nebună.

Mircea Negulescu: Păi o știu eu pe Sorina Matei? De unde să o știu eu pe Sorina Matei? De mine a mai zIs ceva?

Vlad Cosma: Da! Că are 3 ore de înregistrări. Că ce? Că ... nu știu, cu tine, cu el...

Mircea Negulescu: Păi eu am vorbit vreodată cu el 3 ore?

Vlad Cosma: Nu știu cu cine ai vorbit.

Mircea Negulescu: Înregistrări că ce?

Vlad Cosma: Nu spune!

Mircea Negulescu: Unde te-ai văzut, mă, ieri?

Vlad Cosma: La televiziune. Ieri? La ce oră a fost? La 8 seara. Păi a înregistrat alea toată ziua.

Mircea Negulescu: Păi a înregistrat de la 8 seara până când?

Vlad Cosma: A rămas acolo, eu m-am dus și eu 10 minute că l-am prins pe Nanu că se duce și m-am agățat de el, că la 9 eram în București să o duc pe Raluca la aeroport. Era acolo și filma aia, esti nebun? Mi-a zis că îl arestezi și a făcut aia în 3 segmente că dacă făcea una, trecea scandalul după 4 zile.

Mircea Negulescu: De ce nu vine să facă denunț? Nu e mai corect așa?

Vlad Cosma: Nu, el vrea scandal!

Mircea Negulescu: Scandal, la ce ajută scandalul? Nu e mai corect, vine la organul de urmărire penală, spune ce are pe suflet, se descarcă de gestiune? Nu e mai corect așa?

Vlad Cosma: Păi și vrei să-i zic eu? Ce să-i zic?

Negulescu a mai spus despre Vlad Cosma că „făcea denunțuri, nu-mi furniza informații”.

Vlad Cosma a cerut să intre în direct la Realitatea PLUS și să-și spună propria versiune:

„Toate actele și denunțurile erau inventate de Negulescu. Acele denunțuri pe care atât de mine cât și pe alte zeci de persoane din Prahova le-a obligat să le semneze erau invențiile sale 100%. De aceea, domnul Negulescu, spre deosebire de mine, n-o să reușească să vă prezinte nicio înregistrare legală din cadrul anchetelor așa cum cere Codul Penal. Domnul Negulescu n-a înregistrat nicio declarație audio-video tocmai pentru că nu putea să se înregistreze în timp ce măsluia aceste probe. (...) Domnul Negulescu a mințit sub semnătură că la DNA Ploiești nu exista tehnică de înregistrare. Dar se află acolo în sediu. A mințit sub semnătură trimițând astfel de înscrisuri la Înalta Curte”.

Întrebat de unde avea informațiile despre numirile în conducere SRI, respectiv înlocuirea lui Florian Coldea, pe care le discuta în biroul lui Negulescu, Cosma a răspuns că ar fi vorba despre niște detalii din anchetă pe care nu le poate discuta pe post:1 „Aceste lucruri erau regizate dinainte de domnul Negulescu pentru că avea o listă cu persoane din servicii și din magistratură pe care voia să le ancheteze și aducea în discuție numele la care faceți referire dvs. (...) Am declarat asta încă din anul 2018. Regizarea se făcea în fața sediului DNA, pe băncuța din curte, sub un pom plantat de domnul Negulescu, dacă vreți cu lux de amănunte. (...) Am văzut în interviu că face referire că dânsul are doar un aparatment. Trebuia să vă prezinte și casa construită cu foloase necuvenite de la Târgșoru Vechi (Prahova, n.red.). Sunt multe lucruri de spus. Au depus alte persoane plângere în acest sens și chiar și probe. Există înregistrări cu constructorii care au lucrat la casa domnului Negulescu, casă pe care a luat-o și a construit-o pe un teren oferit de Primăria Târgșoru Vechi pentru tinerii din localitate. E vorba de o parcelă de 1000 mp. Sunt depuse zeci de plângeri ca obiect informațiile pe care vi le spun eu. (...) Domnul Negulescu trebuie să explice de ce chema oameni de pe stradă. Aducerea mea la DNA s-a făcut cu ridicare din trafic. Au blocat strada, au oprit circulația, m-au luat din mașină și așa am ajuns la DNA. (...)”.





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.