Înspăimântat de spectrul închisorii, Gabriel Oprea se visează EUROPARLAMENTAR! Planul generalului EXCLUSIV


Înspăimântat de spectrul închisorii, Gabriel Oprea se visează EUROPARLAMENTAR! Planul generalului EXCLUSIV

Deși a tot anunțat, din vara lui 2016 și până în urmă cu câteva luni, că se retrage definitiv din viața politică pentru a-și demonstra neprihănirea în instanță, fostul vicepremier Gabriel Oprea – actualmente trimis în judecată atât în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, cât și în cel care anchetează achiziționarea unui bolid Audi A8 din bugetul DIPI (fostul ”Doi și-un sfert”) – a trâmbițat, zilele aceastea, că revine în prim-planul politicii, fiind ales, din nou, cu ropote de aplauze și chiuieli, la șefia facțiunii neparlamentare și nefrecventabile UNPR, care nici măcar nu mai apare în sondajele de opinie.

Potrivit surselor Podul.ro, Gabriel Oprea le-a împărtășit apropiaților convingerea că, dacă ar rămâne într-un anonimat total, renunțând la orice jocuri și ambiții politice, unul dintre cele două dosare amintite mai sus se va finaliza cu o condamnare la închisoare cu executare. În schimb, revenind cu tam-tam în politică și încercând să crească infima structură pe care o mai are UNPR, intrând în negocieri atât cu baronii anti-Dragnea (coordonați de exclușii Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu, laolaltă cu alte nume PSD-iste sonoare), cât și cu Pro România lui Victor Ponta, care îi e fin.

Dușmani care gândesc la fel  

Pe de o parte, Oprea împărtășește fantezia inamicului său, Liviu Dragnea – ambii sunt convinși că pierderea puterii/ieșirea din jocuri le-ar cauza, finalmente, obliterarea totală: pierderea libertății, a averii și a carierei. Totodată, cei doi mai cred și că puterea (doar Dragnea o mai deține) le dă posibilitatea de a negocia până în ultima clipă dosarele care-i vizează și, dacă întâmpină dificultăți constante, pot recurge la gesturi extreme, indiferent de consecințe – bunăoară, la o OUG pe amnistie și grațiere.  

Se visează europarlamentar! Finul fuge de naș...

Dincolo de aceste aspecte, miza imediată a lui Gabriel Oprea este, potrivit surselor Podul.ro, un fotoliu de europarlamentar, fiindcă are nevoie disperată de imunitate. Fiind conștient că UNPR nu-l poate propulsa nici măcar la șefia unei asociații de locatori, darămite până la Bruxelles, generalul încearcă o apropiere de finul Victor Ponta, însă acesta nici nu se gândește să consimtă o reînhăitare cu Oprea, întrucât este evident pentru oricine că fostul vicepremier reprezintă un balast imens care i-ar cauza mari, mari probleme de imagine. Aceleași surse ne-au precizat că de-a lungul ultimelor luni Ponta l-a evitat pe Oprea, acesta din urmă telefonându-i insistent pentru a-i propune diverse fantezii politice. Nici ceilalți lideri ai Pro România (cândva colaboratori ai ex-vicepremierului) nu vor să audă de o eventuală raliere a generalisimului.

Se gudură pe lângă Țuțuianu&Co

În această ordine de idei, Gabriel Oprea încearcă o altă apropiere disperată: de data aceasta, ținta este gruparea baronilor anti-Dragnea, având oarece relații cu unii dintre liderii acestora – în fapt, ”modelul” urmat de Adrian Țuțuianu (care a solicitat, recent, constituirea grupului senatorial ”Unirea”) este preluat de la UNPR, facțiune care a pornit tocmai de la un astfel de grup parlamentar. Potrivit surselor Podul.ro, generalul le-a transmis rebelilor ca i-ar putea ajuta să sporească grupul lui Țuțuianu, susținând că mai are destule relații parlamentare, ceea ce nu este întocmai veridic, având în vedere că ”brandul” Gabriel Oprea nu mai există. Pe de altă parte, Țuțuianu&Co poartă negocieri intense cu Ponta și Ioan Rus, or ușile Pro România rămân închise pentru Oprea.

Încălcarea Statutului?

De notat că alegerea lui Oprea la cârma UNPR ridică multiple semne de întrebare. În minuscula Uniune, există deja trei grupări: cea a generalului, cea a lui Neculai Onțanu (care a rebotezat-o ”Ader la Democrație, Educație și Reconstrucție”, stilizând puțin vechea siglă a UNPR) și facțiunea coordonată de fostul senator  Marian Vasiliev (ex-PPDD), care se află într-un război deschis cu Gabriel Oprea. Vă amintim că tocmai Vasiliev (ales președinte al UNPR în cadrul unui congres) a fost cel care a reușit să blocheze în instanță fuziunea PMP-UNPR, contestând-o, după ce Oprea și Onțanu o ”binecuvântaseră”, alături de mulți progresiști în prezent defectați la PSD.

Generalul fake news

În aceste condiții, recentul anunț al lui Oprea – cum că ar coordona, în prezent, 26 de primari, 76 viceprimari, 16 consilieri județeni, 1 consilier general, 15 consilieri în sectoarele Capitalei și 1203 consilieri locali în teritoriu – nu reprezintă decât un simplu fake news. În realitate, cifrele revendicate mai sus nu se împart numai între cele trei tabere intestine (pe fundalul unor rivalități larvare, dar aprige), ci și cu PSD, care a racolat deja cam tot ce și-a dorit. Ceea ce înseamnă că, deși dă din coate și încearcă să facă zgomot, viitorul politic al lui Gabriel Oprea nu este deloc însorit.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.