Investigații sau teroare? Secția balamuc a Adinei Florea i-a ținut nouă ore la audieri pe părinții adoptivi ai Sorinei


Investigații sau teroare? Secția balamuc a Adinei Florea i-a ținut nouă ore la audieri pe părinții adoptivi ai Sorinei

Aproximativ nouă ore au fost audiați de către Secția de investigare a infracțiunilor din justiție părinții adoptivi ai Sorinei, fetița din Baia de Aramă crescută în casa unei asistente maternale care revendică și ea copila susținând acum că a fost împiedicată s-o adopte. 

„Nu pot să facă declarații în seara asta”, le-a raspuns vizibil obosită Ramona Săcărin, mama adoptivă, reporterilor care au întâmpinat-o la ieșirea de la audieri.

„Ce vă întreabă procurorii aici? V-au interis să vorbiți cu presa?”, a mai fost întrebată doamna, care a explicat că nu i-a interzis nimeni nimic și că decizia de nu da declarații îi aparține.

Jurnalistul Virgil Burlă pe Facebook: „Secția Specială nu se dezminte. I a ținut 9 ore pe holuri pe părinții adoptivi ai Sorinei, chipurile, "in audieri".  Ce crima au facut cei doi de era nevoie sa i tina 9 ore? Cate sute de pagini de declaratii au dat? Avand in vedere răspunsul dat de femeie jurnaliștilor, mai mult ca sigur i au pus în vedere să nu dea detalii despre ce s a intamplat în Secție. In ce calitate au fost chemați cei doi si ținuți de Florea-Moraru până la ora 1 dimineața? 

Cred ca raspunsurile vor veni de la CEDO”.

Miercuri seară, şi Mariana Şărămăt, asistenta maternală care a avut grijă de Sorina, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă care a fost luată cu forţa de procurorul Maria Piţurcă pentru a fi dată familiei adoptive, a fost audiată la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), ea ieşind de la audieri în jurul orei 01.00, fără a face declaraţii.

Judecătoria Drobeta Turnu Severin a amânat pentru 3 iulie decizia în privinţa Sorinei după ce părinţii adoptivi au depus o cerere prin cer să fie despăgubiţi pentru perioada în care au stat în România.Victor Dumitrica, avocatul fostei asistente materiale din Baia de Aramă Mehedinţi, a declarat, pentru MEDIAFAX, că şedinţa pentru ordonanţă preşedinţială în acest caz a fost amânată pentru că familia Săcărin a depus cu cinci minute înainte de începerea şedinţei o cerere reconvenţională prin care cere sa fie despăgubită pentru perioada cât stă în ţară, pentru că nu îşi poate lua salariile. „Cer să li se restituie toate cheltuielile pe care le au acum. Este vorba de zeci de mii de euro. Instanţa a cerut însă ca această cerere să fie timbrată şi însoţită de înscrisuri doveditoare. Din acest motiv şedinţa s-a amânat pe 3 iulie. Este o decizie care o afectează direct pe Sorina. Îi prelungeşte practic starea de incertitudine”, a spus Victor Dumitrica.

Judecătoria Drobeta Turnu Severin urma să decidă joi dacă fetiţa va avea sau nu interdicţie de părăsire a ţării, după ce Tribunalul Mehedinţi a declinat competenţa.

Procurorul general a transmis, luni, o ordonanţă Tribunalului Mehedinţi prin care a cerut interzicerea părăsirii teritoriului României de către fetiţa de 8 ani şi una Curţii de Apel Craiova prin care cere revizuirea sentinţei de încuviinţare a adopţiei internaţionale a minorei. De asemenea, Bogdan Licu a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care procurorul din acea structură a intervenit în cazul fetiţei din Mehedinţi şi a efectuat percheziţia domiciliară. Totodată, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a efectua cercetări cu privire la conduita şi modul în care procurorul a intervenit.

Cotidianul Adevărul relatează în detaliu despre atitudinea bizarea a familiei Şărămăt care a refuzat de două ori s-o adopte pe Sorina, prima oară în 2013 şi a doua oară în 2017, dar care a devenit brusc interesată de adopția copilei în momentul în care cealalată familie, Săcărin, a decis s-o adopte pe Sorina. Asistentul maternal a început să depună cereri de adopţie pe care le retrăgea la scurt timp, dezvăluie Adevărul.

Primii care s-au pronunţat în cazul Sorinei au fost magistraţii de la Tribunalul Mehedinţi. Aceştia au respins adopţia internaţională a fetiţei şi au constatat că familia care a crescut-o pe minoră „a formulat cerere de adopţie a minorei în termen de 1 an prevăzut de art. 60, alin. 2 din Legea nr. 273/2004 republicată”.

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au considerat că acest lucru este fals, motiv pentru care au încredinţat-o pe Sorina soţilor cu cetăţenie româno-americană. Magistraţii craioveni au menţionat că familia care a crescut-o pe Sorina a refuzat să o şi adopte de două ori.

Prin refuzul din 2013 şi 2017, soţii Şărămăt şi-au pierdut dreptul de prioritate la adopţia copilei pe care au crescut-o de la vârsta de un an şi două luni.

În judecarea cauzei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie au depus la instanţă toate cererile pe care familia care a crescut-o pe Sorina le-a formulat după ce soţii Săcărin au spus că vor s-o adopte pe minoră. Aceleaşi instituţii, însă, au depus în instanţă şi cererile familiei Şărămăt de retragere a cererilor de adopţie sau a cererilor de eliberare a atestatului.

Mai multe detalii pe Adevărul.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.