Iohannis, în urma deciziei toxice a CCR: "Au scăzut șansele pentru anticipate!" Președintele refuză varianta lui Ciolacu de Guvern


Iohannis, în urma deciziei toxice a CCR: "Au scăzut șansele pentru anticipate!" Președintele refuză varianta lui Ciolacu de Guvern

Președintele Klaus Iohannis nu a vrut să comenteze decizia CCR prin care a fost admisă sesizarea PSD privind un conflict juridic între președinte și Parlament în urma redesemnării lui Ludovic Orban pentru funcția de premier. În schimb, Iohannis a spus că sesizarea PSD care a fost admisă de CCR "e o sfidare fără precedent la adresa românilor". 

Mai mult, Klaus Iohannis a avut o serie de mesaje pentru PSD prin care a transmis că nu este de acord cu varianta unui Guvern de uniune națională, dorită de șeful PSD, Marcel Ciolacu, și, mai mult, a precizat că nu va desemna un premier venit din partea PSD. 

De altfel, președintele a atras atenția că în urma deciziei CCR au scăzut șansele pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Klaus Iohannis: "PSD continuă să demonstreze că e un partid iresponsabil care se joacă cu destinul României. După ce a demis Guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor locali, PSD a creat o nouă criză prin sesizarea CCR. Nu voi comenta decizia CCR, așa cum știți că nu am comentat nici cu alte ocazii și voi aștepta motivarea. Însă, ceea ce face PSD e o sfidare fără precedent la adresa românilor. 

Vedem pe de-o parte un Guvern demis pentru că a încercat să democratizeze administrația locală și care, chiar așa demis cum este, guvernează pentru ca instituțiile să poată lucra în continuare eficient pentru oameni. Pe de altă parte, vedem un PSD însetat de putere care refuză să vadă că și-a pierdut legitimitatea de a guverna. Acesta nu e verdictul meu, e al cetățenilor. Desemnarea unui premier în jurul unei majorități create ad-hoc în jurul PSD ar intra în coliziune directă cu voința românilor, exprimată fără echivoc la alegerile europarlamentare, la referendum și la prezidențialele de anul trecut. De aceea, am și spus că cea mai legitimă soluție e revenirea cât mai rapidă la votul cetățenilor și crearea unei noi majorități parlamentare care să poată susține un Guvern stabil capabil să construiască autostrăzi, spitale, școli și să guverneze pentru cetățean. Avem nevoie de un nou Parlament".

Jurnalist: "În ce măsură este posibil să desemnați un premier dat de o majoritate formată în jurul PSD?".

Klaus Iohannis: "Am spus și o repet. Nu voi desemna un premier PSD". 

Jurnalist: "Nici un premier independent susținut de o coaliție formată în jurul PSD, cum a fost Remus Pricopie?". 

Klaus Iohannis: "Nu există niciun partid și nicio coaliție care are majoritate în Parlament. Așadar, nu voi desemna un premier decât atunci când voi considera că aceasta este soluția justă pentru această criză în care ne aflăm acum". 

Jurnalist: "Ce șanse mai sunt pentru organizarea de alegeri anticipate?".

Klaus Iohannis: "Tocmai au scăzut. Sub 50% șanse".

Jurnalist: "În contextul în care pe plan național euro a atins un nou maxim, în contextul în care pe plan internațional avem criza provocată de coronavirus, credeți că anticipatele ar mai trebui să reprezinte o prioritate? Cum vedeți România în decembrie 2020?".

Klaus Iohannis: "Ne găsim în situații complicate. Și epidemia de coronavirus ne dă bătăi de cap. Noi ne pregătim să gestionăm situația foarte bine, însă, vedeți, alegerile sunt baza democrației. Alegerile se fac și rezolvă problema conducerii unei țări. Există o singură situație, sper să nu o prindem niciodată, că alegerile pot fi amânate. În Constituție scrie că doar în caz de război alegerile pot fi amânate. Pe de altă, parte trebuie să fim conștienți că un Guvern interimar poate gestiona situații inclusiv de criză. Guvernul interimar nu poate da OUG, nu-și poate angaja răspunderea, dar poate guverna și Parlamentul legifera". 

Jurnalist: "V-ați gândit la formarea unei majorități cu USR?".

Klaus Iohnnis: "Este clar că suntem într-o situație politică complicată. E clar, pe da altă parte, că țara e guvernată și Parlamentul poate legifera. Însă, mi s-ar părea foarte riscant să perpetuăm acest interimat până în decembrie. Repet, întoarcerea la electorat este soluția corectă și legitimă, însă ea nu se poate realiza doar prin voința președintelui". 

Jurnalist: "La începutul anului vorbeați despre două obiective, alegeri anticipate și alegerea primarilor în două tururi. Unde a greșit PNL în această perioadă de nu s-a ajuns la niciunul din aceste două obiective?".

Klaus Iohannis: "PNL nu a greșit. PNL guvernează responsabil, rezonabil și cu cele mai bune intenții, dar așa cum am spus și la începutul anului, dacă se aduce la anticipate nu ține de voința președintelui sau de voința unui singur partid, ci de o întreagă conjunctură politică. Iar alegerea primarilor în două tururi a fost și este o dorință a mea. Nu s-a putut realiza pentru că PSD a adunat o majoritate toxică care s-a opus prin moțiune de cenzură acestei modificări a legislației electorale. Nu PNL a greșit, ci PSD care se opune oricăror reforme și progrese. Din acest motiv avem nevoie de anticipate". 

Jurnalist: "Luați în calcul un Guvern de uniune națională?".

Klaus Iohannis: "Nu". 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.