Iran: PROTESTE antiguvernamentale la Teheran: ”Moarte dictatorului!” Se cere plecarea ayatollahului Khamenei. Garda Revoluționară l-a arestat pe ambasadorul Marii Britanii, dar l-a eliberat după câteva ore


  • ACP
  • Jan 11, 2020 00:25
  • 1852
Iran: PROTESTE antiguvernamentale la Teheran: ”Moarte dictatorului!” Se cere plecarea ayatollahului Khamenei. Garda Revoluționară l-a arestat pe ambasadorul Marii Britanii, dar l-a eliberat după câteva ore

După anunțul de vineri al Corpului Gărzii Islamice Revoluționare privind cauza reală a prăbușirii avionului civil ucrainean, acesta fiind lovit de o rachetă lansată de antiaeriana băștinașă, o mulțime de iraneni indignați au reușit să se adune în Teheran pentru a protesta împotriva regimului totalitar care ține țara captivă.

Protestatarii s-au adunat, sâmbată, în fața Universității Amir Kabir, unde au strigat împotriva ayatollahului Ali Khamenei și a Gărzii Revoluționare, rupând potrete ale teroristului Qassem Soleimani, comandantul Forțelor Quds ale Gărzii, executat de armata americană printr-o lovitură dată cu o rachetă ghidată, cu câteva zile în urmă.

Imagini de la proteste au fost prezentate chiar de agenția iraniană de presă Fars, condusă practic de Garda Revoluționară, în ideea de a condamna ”huliganii” care au rupt portretele lui Soleimani. Conform acestei agenții, numarul celor prezenți la proteste a fost între 700 și 1000 de persoane, dar datele prezentate de subordonații Gărzii nu pot fi luate în serios, în cazul acesta fiind clar că au toate motivele să dea cifre mult mai mai mici decât au fost în realitate – mai multe detalii AICI.

Altă agenție iraniană, Tasnim, la fel de subordonată regimului de la Teheran, a anunțat că Robert Macaire, ambasadorul Marii Britanii în Iran, a fost reținut de poliție sâmbătă seara deoarece a fost prezent la protestele din fața Universității Amir Kabir, unde ar fi provocat protestatarii să comită ”acte radicale”. Acesta a fost eliberat de poliție după câteva ore, dar trebuie să se prezinte duminică pentru anchetă. Agenția de presă iraniană pretinde că are surse care susțin că l-au vazut pe ambasador coordonând (dintr-un magazin aflat în fața universității) parte din tinerii protestatari, care se adunaseră inițial pe holurile instituției de învățământ superior – mai multe detalii AICI.

Dominic Raab, șeful Externelor din Marea Britanie a reacționat imediat, declarând că arestarea ambasadorului este o încălcare flagrantă a legilor internaționale.

E greu de intuit dacă cei care au protestat sâmbătă vor putea să continue să lupte împotriva regimului după reacția dură a autorităților care nu se va lăsa mult așteptată, autorități care au aratat la ultimele demonstrații ca nu au nici cea mai mică reținere să-i calce în picioare sau să-i ucidă pe cei care se ridică împotriva lor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.