Iranul mincinos a recunoscut doborârea „neintenționată” a avionului ucrainean cu 176 nevinovați la bord


Iranul mincinos a recunoscut doborârea „neintenționată” a avionului ucrainean cu 176 nevinovați la bord

Iranul a admis oficial, sâmbătă dimineață, că forțele sale militare au comis o „greșeală de neiertat” doborând neintenționat avionul civil ucrainean la bordul căruia se aflau 176 de persoane. Mai mulți oficiali iranieni au făcut declarații în acest sens, la doar o zi după ce respingeau încă o dată acuzațiile serviciilor secrete și militare vestice care indicau că Boeingul ucrainean a fost lovit de o rachetă trasă de iranieni.

Potrivit Statului major al forţelor armate iraniene, aeronava, care s-a prăbuşit în apropiere de Teheran, la câteva minute de la decolare, ar fi zburat deasupra unui sit militar sensibil aparţinând Gardienilor Revoluţiei şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, transmite Reuters.

Părţile responsabile vor fi deferite unui tribunal militar şi vor fi trase la răspundere, conform comunicatului.

Președintele iranian Hassan Rouhani a scris, sâmbătă dimineață, pe Twitter, că ”republica islamică Iran regretă această greșeală catastrofală. Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către familiile îndoliate cărora le transmit cele mai sincere condoleanțe”.

Avionul, la bordul căruia se aflau 176 de persoane dintre care niciuna nu a supravieţuit, a fost luat drept "avion ostil" şi a fost "lovit" în timp ce ameninţări inamice erau la cel mai înalt nivel, se menţionează în comunicatul dat publicităţii de agenţia oficială iraniană Irna.

Accidentul de avion a fost cauzat de o eroare umană şi "aventurismul SUA", a declarat la rândul său ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, într-un tweet sâmbătă.

"O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forţelor armate: o eroare umană în momentul crizei cauzate de aventurismul american a condus la dezastru. Regretele noastre profunde, scuzele şi condoleanţele noastre persoanelor, familiilor tuturor victimelor şi celorlalte naţiuni afectate", scrie Zarif în mesajul său pe Twitter, citat de Reuters.

Inițial, Iranul nu a recunoscut doborârea avionului ucrainean și a dat vina pe o defecțiune produsă la bordul aeronavei Boeing 737, anunțând compania producătoare (americană) că nu-i va pune la dispozitia cutiile neagre ale aparatului de zbor.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat însă joi rpspicat că dovezile indică faptul că avionul ucrainean, prăbușit miercuri la scurt timp după decolarea de la Teheran, a fost, în realitate, doborât de o rachetă antiaeriană trasă de iranieni. Primul care menționase, însă, această ipoteză, fusese președintele american, Donald Trump.

Declarația premierului canadian a venit după ce mai multe surse americane au dezvăluit că există o „probabilitate foarte mare” ca zborul 752 care a decolat miercuri de pe aeroportul din Teheran să fi fost doborât de sistemele antiaeriene ale Iranului.

Un satelit militar a detectat, de asemenea, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.