Jens Stoltenberg, la 70 de ani de la înființarea NATO: "NATO rezistă pentru că e în interesul național al fiecărei țări. E cea mai de succes Alianță din istorie!"


Jens Stoltenberg, la 70 de ani de la înființarea NATO: "NATO rezistă pentru că e în interesul național al fiecărei țări. E cea mai de succes Alianță din istorie!"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a devenit miercuri primul înalt oficial aliat și primul lider al unei organizații internaționale care a susținut un discurs în Congresul Statelor Unite, cu o zi înainte ca Alianța Nord-Atlantică să împlinească 70 de ani de la înființare, potrivit caleaeuropeana.ro.

Secretarul general al NATO a precizat faptul că organizația a fost creată în urmă cu 70 de ani pentru a asigura alianțe democratice și pentru a oferi o contra pondere Uniunii Sovietice, motivând că dictatorii precum Hitler sau Stalin și fenomenul terorism nu au putut fi înfrânți sau descurajați prin negocieri pașnice. Discursul lui Jens Stoltenberg a ridicat de nenumărate ori audiența politică în picioare.

„Încă de la înființarea NATO în 1949, fiecare Congres, fiecare președinte american, bărbați și femei în uniformă și oamenii din Statele Unite ale Americii au fost susținători fermi ai NATO. America a fost coloana vertebrală a alianței noastre și a fost fundamentală pentru securitatea europeană și pentru libertatea noastră. Nu am avea o Europă pașnică și prosperă pe care o vedem astăzi, fără sacrificiul și angajamentul Statelor Unite”, a spus Jens Stoltenberg.

NATO a fost bună pentru Europa. Și NATO a fost bună pentru Statele Unite. Puterea unei națiuni nu este măsurată doar prin dimensiunea economiei sale. Sau numărul soldaților săi. Dar și prin numărul prietenilor săi. Și prin NATO, Statele Unite au mai mulți prieteni și aliați decât orice altă putere, a mai declarat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a reamintit de monumentele simbol care leagă țările aliate și se află la sediul Alianței din Bruxelles, un fragment din Zidul Berlinului, care a căzut în 1989 dând semnalul sfârșitului Războiului Rece și un memorial dedicat victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie în urma cărora a fost activat pentru prima și singura dată Articolul V al Tratatului NATO privind apărarea colectivă, bazat pe principiul ”toți pentru unul și unul pentru toți”.

„NATO este o alianță puternică. Dar pentru a rămâne o alianță puternică, NATO trebuie să fie o alianță corectă. Într-o lume ideală, nu ar trebui să cheltuim bani în apărare. Dar nu trăim într-o lume ideală. Libertatea are dușmani și trebuie să fie descurajați. Și dacă descurajarea nu reușește, trebuie să luptăm. Hitler nu ar fi putut fi oprit cu protest pașnic. Stalin nu ar fi putut fi descurajat de cuvinte. ISIS nu ar fi putut fi învins de dialog. Viitorii inamici ai libertății pot alege din nou violența. Dorința noastră pentru o lume pașnică nu este suficientă. Trebuie să acționăm – și să investim – pentru a face acest lucru”, a mai adăugat secretarul general.

La finalul discursului, Jens Stoltenberg a precizat modul în care SUA este legată politic, militar și economic de aliații săi din NATO. 

„Alianța noastră nu a durat șaptezeci de ani dintr-un sentiment de nostalgie, ci NATO rezistă pentru că este în interesul național al fiecărei țări. Împreună, noi reprezentăm aproape un miliard de oameni, suntem jumătate din puterea economică a lumii și jumătate din puterea militară a lumii, când suntem împreună, suntem mai puternici decât oricine – din punct de vedere economic, politic și militar”, a declarat secretarul general al NATO.

„NATO este cea mai de succes Alianță din istorie, pentru că am fost întotdeauna capabili să ne schimbăm pe măsură ce lumea se schimbă. Și pentru că, în ciuda diferențelor noastre, suntem uniți în angajamentul nostru față de celălalt”, a încheiat Stoltenberg.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.