Jurnalista Emilia Șercan sfârtecă numirea „plagiatorului notoriu” Bogdan Licu în fruntea Parchetului General


Jurnalista Emilia Șercan sfârtecă numirea „plagiatorului notoriu” Bogdan Licu în fruntea Parchetului General

Desemnarea procurorului Bogdan Licu pentru funcția de prim adjunct al procurorului general, făcută luni de ministrul Cătălin Predoiu, în condițiile în care este acuzat că a copiat mai bine de jumătate din lucrarea sa de doctorat, a stârnit deja reacții de nemulțumire. Jurnalista Emilia Șercan, prima care a descoperit plagiatul procurorului, a atras atenția într-o postare pe Facebook că decizia ministrului de Justiție vine să contrazică o promisiune fermă făcută de președintele Klaus Iohannis în dezbaterea electorală avută cu presa, șeful statului declarând atunci că justiția trebuie gestionată de oameni integri.

Emilia Șercan: „Reporter TVR: "Ce pondere ar trebui să aibă criteriile de integritate – sau până unde ar trebui să se întindă ele? Vă întreb pentru că în acest moment procurorul general interimar, domnul Licu, are o problemă cu un plagiat – și cu toate acestea este în vârful Justiției".

Președintele Klaus Iohannis: "Eu nu am de gând să fac rabat de la integritate. Deci: integritate, profesionalism – pe scurt, meritocrație și în acest domeniu".

Acest scurt dialog a avut loc în data de 19 noiembrie 2019, la dezbaterea din campania electorală a președintelui cu jurnaliștii.

"Meritocrația" a învins. Bogdan Licu, plagiator notoriu, tocmai a fost numit de ministrul Justiției Cătălin Predoiu în funcția de prim adjunct al procurorului general al României.

Nu știu exact cum să interpretez numirea lui Bogdan Licu:

* Că declarațiile făcute de președinte în campania electorală nu contează, că sunt pentru a da bine la publicul larg și că a spus ce și-ar fi dorit alegătorii să audă?

sau

* Că ministrul Cătălin Predoiu a sfidat mesajul clar transmis de președintele Klaus Iohannis în legătură cu numirea lui Bogdan Licu.

sau

*Că Sistemul care îl ține în brațe de ani și ani de zile pe Licu e mult prea puternic ca să se împiedice de niște declarații ale președintelui și că a învins și de data asta.

Meritocrația lui Bogdan Licu mai e dată, dincolo de plagiat și de solida pregătire profesională a acestuia, reflectată de nota 5 la Drept Penal și 6 la Drept Civil luate la examenul de licență. Informații despre notele de la licență ale lui Licu puteți citi aici: [https://bit.ly/2OnCRYx]

PS. Sunt chiar foarte curioasă ce va face președintele cu această numire, dacă o va aproba sau dacă o va respinge.”

Recent, din nou, Licu a catalogat inocent acuzațiile de plagiat la adresa sa ca nefondate, declarându-se nevinovat. A arătat că nu a mai candidat pentru funcția de procuror șef deoarece nu a vrut să afecteze, nici măcar conjunctural, instituția pe care o conduce. Postul pentru care s-a înscris însă în competiție este al doilea în ierarhia procurorilor din România.

Despre teza de plagiat acesta a arătat că este o acuzație singulară și că nu i-a folosit la nimic doctoratul. „Nu am fost profesor, nu am folosit nici măcar acronimul de dr. înafară de CV”, susține actualul procuror general interimar, care a cerut instanței să renunțe la cercetarea acuzațiilor de plagiat la adresa unei teze pe care a obținut-o la Academia SRI sub îndrumafrea lui Gabriel Oprea.

El a fost acuzat că a copiat mai mult de jumătate în teza sa de doctorat, iar jurnalista de investigație Emilia Șercan, specializată în dezvăluirea plagiatelor, spunea, într-un interviu pentru Europa Liberă, că profilul moral al lui Bogdan Licu este afectat profund de acuzațiile privind onestitatea academică a acestuia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.