Jurnalistul Mircea Marian: Hodor și Demetriade sunt niște farsori care REABILITEAZĂ Securitatea! Cei doi preiau pe nemestecate tezele poliției politice și manipulează incalificabil

Jurnalistul Mircea Marian (Newsweek) explică, pe Facebook, că istoricii CNSAS Mihai Demetriade și Mădălin Hodor depun eforturi manipulatorii, pe bani publici, pentru a reabilita Securitatea genocidară, preluând tezele poliției politice comuniste și denaturând scabros informațiile privind abominabilul Experiment Pitești, cei doi trădându-și atât șocantul amatorism, în pofida locului de muncă, cât și gravele carențe de factură morală.

”Ca istorici s-au dovedit a fi, spre cumplita mea dezamăgire, niște farsori”, conchide Mircea Marian, după ce dezmembrează rușinosul așa-zis studiu intitulat ”Istoricul Serviciului de contrainformații penitenciare”.

Podul.ro vă prezintă comentariul lui Mircea Marian:

”Am citit articolul lui Mihai Demetriade <Istoricul Serviciului de contrainformații penitenciare>.

După opinia mea, Demetriade face o paralelă cu totul forțată între brutalitățile legionarilor închiși în lagărul de la Rostock în 1942 și Experimentul Pitești. Practic, ceea ce face Demetriade – susținut de colegul său, Mădălin Hodor – este să preia tezele Securității, să le dea o abordare nouă și să sugereze că Experimentul Pitești a fost, de fapt, o bătaie între legionari.

Unu, din cele citite de mine, la Pitești au fost torturate și persoane care nu aveau nici o legătură cu mișcarea legionară: studenți, țărăniști, liberali... Domnul Demetriade, care se folosește doar de <credibilele> documente ale Securității, nu spune nimic despre aceștia. Erau torționarii doar vechi legionari care să aibă memoria Rostockului? Dar victimele, despre care domnul Demetriad afirmă că nu erau chiar victime, ce culoare politică aveau? Nu știu, nu suntem lămuriți.

Doi, Securitatea avea obiceiul de a-i taxa drept legionari pe unii deținuți politici care nu aveau nici o legătură cu acea mișcare. Zilele trecute, soția mea – care ani întregi a făcut interviuri cu scriitorii deținuți în temnițele comuniste sau cu urmașii acestora – mi-a povestit despre cazul lui Vasile Voiculescu, arestat în dosarul <Rugul aprins>.

Trei, povestirile Securității, care a făcut un mare efort de a acoperi ceea ce se întâmplase la Pitești și a pasa vina pe <legionari>, sunt considerate credibile. N-am văzut la domnul Demetriade nici un fel de rezervă în legătură cu relatările din actele Securității. Poate mi-a scăpat, nu știu...

În sfârșit, să expediezi, așa cum a făcut domnul Hodor, suferințele cumplite ale unor oameni – unii, poate, legionari, dar nu știm câți... – în propoziția <Legionarii aia drepti si buni erau doar niste cacati cu ochi care se torturau intre ei pentru un blid in plus> mi se pare îngrozitor. Acolo, potrivit mărturisirilor multor supraviețuitori, au fost niște experimente cumplite, greu de imaginat, oamenii erau torturați non-stop și nici măcar să se sinucidă nu puteau. Dar, ce să-i faci, documentele Securității, inhalate de domnii istorici, nu menționează aceste aspecte minore.

Domnii Hodor și Demetriade au avut o șansă uriașă pe care mulți alții nu o au, fiindcă accesul la arhivele CNSAS este drastic limitat. Ca istorici s-au dovedit a fi, spre cumplita mea dezamăgire, niște farsori. Am citit destulă istorie și afirm că articolul din caietele CNSAS – nu mai discut de relatările ulterioare, de la RFI și de pe FB – este o tentativă de manipulare, unde se minte prin omisiune.

Nu e nici un linșaj public împotriva lor, e doar o revoltă că, la 30 de ani de căderea comunismului, când și așa avem o uriașă problemă legată de condamnarea crimelor acelui regim, doi istorici cu acces privilegiat la arhive, transformă una din ororile comunismului într-un film de anii '70, cu legionari răi și tovarăși gardieni lipsiți de vigilență.

Sper ca domnii Hodor și Demetriade să intre în politică, acolo se potrivesc perfect în peisaj.

#ReabilitareaSecuritatii

PS: Asta nu înseamnă că nu-i consider pe cei din colegiul CNSAS – care s-au dezis de Hodor și Demetriade – niște politruci. Șeful CNSAS, Buchet, e un peremist, cred că a fost și parlamentar. Buchet ăsta e ultimul care să ne dea lectii de anticomunism. Tristă situație: între Buchet și Hodor...

PPS: Comparația între regimul deschis sau semideschis în care trăiau legionarii la Rostock și închisoarea comunistă din Pitești, unde nu aveai cum să miști fără OK-ul paznicilor, este evitată cu grație de domnul Demetriade”.