Klaus Iohannis a făcut anunțul care îngrozește PSD: "Sunt aproape hotărât să convoc referendumul pentru justiție pe 26 mai"


Klaus Iohannis a făcut anunțul care îngrozește PSD: "Sunt aproape hotărât să convoc referendumul pentru justiție pe 26 mai"

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai, potrivit g4media.ro.

”Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare", a declarat Klaus Iohannis.

”Nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum vreau să am parteneri nu numai partidele, vreau să am parteneri și societatea civilă, românii care își doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să-mi propună mâine-poimâine un prim draft de agendă, care va presupune și o întâlnire cu câțiva reprezentanți foarte hotărâți din societatea civilă”, a mai adăugat el.

Klaus Iohannis a anunțat și cum a ajuns la situația de a convoca referendumul.

Eu nu am vrut să convoc referendumul doar ca să ne aflăm în treabă și să nu treacă pentru că nu participă lumea. Discuția a revenit. Cum probabil ați observat, nu a revenit întâmplător. Am primit acum nu multe săptămâni o lege spre promulgare, care clarifică anumite aspecte tehnice legate de alegeri, printre care pesediștii introduseseră un paragraf ca împreună cu alegerile europarlamentare nu se poate organiza nimic altceva, nici referendum, și mi s-a părut foarte suspect, încât am contestat la Curtea Constituțională. Curtea Mi-a dat dreptate. Acea prevedere este neconstituțională și am început să analizez împreună cu echipa mea de la Palatul Cotroceni cum ar fi dacă aș convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La început am fost puțin entuziaști, eu și vreo doi-trei, dar am convins pe mai mulți. Lucrăm intens la asta, analizăm partea legală”, a povestit șeful statului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.