Klaus Iohannis: "Alegerile locale pentru primari trebuie să se desfășoare în două tururi! Este vorba despre legitimitate!"

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la la dezbaterea privind „Viitorul orașelor românești în contextul european al conceptului de dezvoltare locală”, organizată de Asociația Orașelor din România.

La dezbatere, Klaus Iohannis a făcut inclusiv precizări referitoare la alegerile locale pentru primar, privitor la care susține tranșant ca acestea să se desfășoare în două tururi. Motivul invocat de președintele României ține de legitimitatea celui ales.în fața comunității pe care o reprezintă.


"Alegerile locale pentru primari trebuie să se desfășoare în 2 tururi. Nu poți să te pui în fața comunității și să spui: voi m-ați vrut, haideți să facem treabă, atunci când ai fost ales cu 15%. Într-un fel te prezinți în fața oamenilor, dacă ai fost ales cu 50-60%. Este vorba despre legimitate dată de voturi.

Pentru președinții de CJ alta este chestiunea. Un județ nu este o comunitate. La președinții de CJ cred că nu este greșit să rămână alegerea din interiorul Consiliului Județean. La județ nu prea există ”un popor” care să aleagă președintele de CJ", a spus Klaus Iohannis la întâlnirea cu primarii.