Klaus Iohannis, avertizat de un politolog că referendumul pentru justiție nu e suficient: "Parlamentarii PSD-ALDE-UDMR o să îî râdă în nas"


Klaus Iohannis, avertizat de un politolog că referendumul pentru justiție nu e suficient: "Parlamentarii PSD-ALDE-UDMR o să îî râdă în nas"

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

”Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare", a declarat Klaus Iohannis.

În acest context, profesorul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, Șerban Filip Cioculescu, a atras atenția asupra riscului major ca parlamentarii coaliției PSD-ALDE să ignore ce au decis românii prin referendum privitor la justiție. Pe cale de consecință, analistul politic îi recomandă lui Klaus Iohannis să ia o poziție tranșantă dinainte de referendum și să transmită parlamentarilor PSD-ALDE-UDMR că va cere grevă generală sau blocarea activității unor instituții de stat prin pichetare cu manifestanți în cazul în care mesajul românilor nu va fi ascultat. 

Redăm postarea politologului Șerban Filip Cioculescu:

"Despre cvasi-referendumul solicitat de președintele Iohannis. Văd că analiștii, în majoritatea lor, spun că:

1. Îl cere din motive electorale (spre a ajuta PNL si pe el însuși)

2. E tardiv (mult după evenimentele din 10 august când Jandarmeria a pus ciomagul pe protestatari)

3. Riscă să nu obțină cvorumul pentru că anticorupția nu e o temă de interes major decât pentru românii educați și cu simț civic.

Mie mi se pare că și dacă obține un succes la referendum, adică un 90% la o participare de 35% să zicem (pt că cine iese să voteze că vrea corupție?), tot e puțin. Putea să se opună din timp și activ măsurilor anti-justiție ale PSD-ALDE. În plus, referendumul e doar consultativ. Parlamentarii coaliției majoritare o să îî râdă în nas președintelui cu replica "noi facem ce stim mai bine...".

Alta ar fi dacă președintele ar afirma de pe acum că în cazul în care parlamentarii nu dau curs dorinței poporului (majorității) el va cere grevă generală sau blocarea activității unor instituții de stat prin pichetare cu manifestanți. Atunci chiar că aleșii pro-corupție ar sta cu ceva frică în oase. Altfel, e apă de ploaie...", a scris profesorul universitar.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.