Klaus Iohannis blochează planul lui Viktor Orban de fragmentare a UE: "O abordare pe care nu o pot sprijini"


Klaus Iohannis blochează planul lui Viktor Orban de fragmentare a UE: "O abordare pe care nu o pot sprijini"

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă seara, la spectacolul 'Libertate 89', organizat la Timişoara de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, că ungurii sunt pregătiţi ca, împreună cu românii, să construiască o nouă Europă Centrală care să fie una dintre cele mai competitive zone din lume, conform Agerpres

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că nu sprijină o abordare ca cea a premierului Ungariei Viktor Orban, privind o nouă Europă Centrală pentru că nu doreşte să se deschidă noi „falii” în cadrul Uniunii Europene.

Eu mă implic pentru Uniunea Europeană, nu pentru o altă entitate pe care am crea-o în plan mai mic şi mai apropiat. Nu sunt de părere că trebuie să deschidem noi falii în cadrul UE, dimpotrivă trebuie să ne implicăm, fiecare cât poate de bine, pentru a închide faliile existente.

Avem în continuare falia est-vest care are origini istorice, este o falie care vine pe fosta Cortină de Fier. Eu m-am implicat foarte mult şi rămân foarte implicat pentru a o închide. Există pe de altă parte, în cadrul UE anumite abordări principial uşor diferite între nord sud şi aici trebuie să intervenim. Eu n-o să mă implic niciodată pentru a crea subentităţi în Uniunea Europeană, care ar deschide şi noi falii. Aceasta este o abordare pe care nu o pot sprijini", a precizat preşedintele Klaus Iohannis, marţi, la Palatul Cotroceni, conform ZCJ.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.