Klaus Iohannis: "Dacă se taie pensiile speciale atunci va apărea un disponibil bugetar care poate fi, de exemplu, folosit pentru alocații"


Klaus Iohannis: "Dacă se taie pensiile speciale atunci va apărea un disponibil bugetar care poate fi, de exemplu, folosit pentru alocații"

Guvernul Orban a anunțat marți că va amâna dublarea alocațiilor copiilor "până la prima rectificare bugetară din acest an, la începutul lunii Iulie, așa cum prevede legea responsabilității fiscal-bugetare". Președintele Klaus Iohannis promulgase în urmă cu câteva zile legea privind dublarea alocațiilor. 

CITIȚI ȘI: Raluca Turcan anunță că Guvernul Orban amână dublarea alocațiilor, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea

Pe această temă, Klaus Iohannis a susținut miercuri o declarație de presă la Palatul Cotroceni în care a atras atenția că atât el, cât și Guvernul Orban doresc creșterea alocațiilor pentru copii. Mai mult, președintele a oferit și motivul pentru care a promulgat legea și anume că din punct de vedere legislativ era în regulă, iar acum trebuie rezolvată problema ce ține de buget. 

Întrebat dacă tăierea pensiilor speciale ar aduce banii necesari la buget pentru dublarea alocațiilor, Klaus Iohannis a răspuns: "Cu siguranță, dacă se taie pensiile speciale atunci va apărea un disponibil bugetar care poate fi, de exemplu, folosit pentru alocații".

Jurnalist: Dublarea alocațiilor s-a discutat astăzi?

Jurnalist: (...) să dea acea ordonanță de prorogare pentru dublarea alocațiilor în ședința de guvern de mâine, întrucât au doar trei zile la dispoziție după ce s-a promulgat legea?

Klaus Iohannis: Guvernul își face ultimele calcule, dar vreau să subliniez acum şi aici o chestiune foarte importantă, fiindcă am observat câteva interpretări neconforme în diferite luări de poziții. Şi eu, și Guvernul ne dorim creșterea alocațiilor pentru copii.

Partea mea a fost de a analiza legea și de a decide promulgarea sau nepromulgarea. Legea este în regulă, drept pentru care am promulgat-o. Guvernul își dorește creșterea alocațiilor. Problema care trebuie acum rezolvată este una care ține de bugetul național, care a fost aprobat înainte să se aprobe această lege care mărește alocațiile şi sunt convins că Guvernul va găsi soluția cea mai bună. Probabil nu se poate aplica imediat, dar în câteva luni de zile Guvernul va găsi resursele.

Jurnalist: Dar se vor găsi bani pentru această majorare?

Klaus Iohannis: Noi cel puțin ne dorim să găsim resursele necesare până atunci.

Jurnalist: Dacă vor fi tăiate pensiile speciale, vor exista banii necesari pentru majorarea alocațiilor?

Klaus Iohannis: Cu siguranță, dacă se taie pensiile speciale atunci va apărea un disponibil bugetar care poate fi, de exemplu, folosit pentru alocații. Dar acesta este un calcul pe care trebuie să îl facă Guvernul și îi las pe dumnealor să vină cu aceste precizări.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.