Klaus Iohannis, după ședința CSAT: Statul trebuie resetat! Le cer și puterii și opoziției să își schimbe abordarea față de funcția publică! Am ajuns aici pentru că guvernele au umplut țara de incompetenți, au pus la vârf slugi și incapabili!


Klaus Iohannis, după ședința CSAT: Statul trebuie resetat! Le cer și puterii și opoziției să își schimbe abordarea față de funcția publică! Am ajuns aici pentru că guvernele au umplut țara de incompetenți, au pus la vârf slugi și incapabili!

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă după ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării, în care s-a discutat despre tragedia de la Caracal. Șeful statului consideră că modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări din sistem, recursul compensatoriu, au avut efecte dramatice pentru siguranța oamenilor.

Această dramă ne arată unde e dus statul cu instituțiile lui, când pe primul loc sunt puse salvarea și protejarea infractorilor (…) Pe termen mediu, soluția e de a depolitiza aparatul de stat, în zonele în care e nevoie de profesioniști. Le cer și puterii și opoziției să își schimbe abordarea față de funcția publică. Altfel se va continua cu mecanismul „pleacă ai noștri, vin ai noștri”, a mai declarat Iohannis, informează biziday.ro

Președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și membri ai Executivului au analizat raportul preliminar Ministerului de Interne și date cu privire la crimele din Caracal. Nicolae Moga a fost prezent la întrunire, deși a demisionat din funcția de ministru de Interne cu doar 20 de minute înainte de ședința CSAT.

Principalele declarații ale Președintelui Iohannis:

„Am analizat rapoartele MAI și STS referitoare la modul în care au gestionat evenimentul. Această dramă ne arată unde e dus statul cu instituțiile lui, când pe primul loc sunt puse salvarea și protejarea infractorilor.

Modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări din sistem, recursul compensatoriu, au avut efecte dramatice pentru siguranța oamenilor.

Am ajuns aici pentru că guvernele au umplut țara de incompetenți, au pus la vârf slugi și incapabili.

Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a clasei politice. De la dreptul la viață trebuie să pornească repararea instituțiilor statului.

Am cerut instituțiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă. Datele reflectă o serie de deficiențe gravă. Nerespectarea procedurilor interne privind raportarea si monitorizarea evenimentelor, nerespectarea metodologiilor de lucru, precum și a protocolului de lucru, atitudinea refractară a poliției față de victimă, problemele de sistem și cooperarea interinstituțională, pe fondul pregătirii deficitare și a unei proceduri care nu prioritizează apelurile, lipsa dotărilor cumulată cu tehnica din domeniul IT, încadrarea necorespunzătoare cu specialiști, lipsa pregătirii continue a acestora.

Din analiza foarte serioasă făcută în CSAT s-a constatat că instituțiile responsabile, nu au reușit să asigure un drept fundamental, prevăzut de constituție, la viață și integritate fizică și psihică.

M-am consulat cu specialiștii, nu am atribuții executive decât în CSAT, dar voi transmite instituțiilor propunerile pe care le voi face.

Am solicitat guvernului să analizeze legislația actuală, în cazul infracțiunilor referitoare la persoană, identificarea modalităților de optimizare a localizării, prin implementarea transmiterii prin SMS a coordonatelor apelantului.

Am cerut identificarea unor proceduri stricte cu privire la cei care răspund apelurilor 112 să ofere sprijin apelanților. Am cerut eliberarea din funcție a d-lui Vasilca. Am cerut un control atent și serios la STS. E nevoie de profesionalism și seriozitate.

Statul român are astfel de experți, iar rolul nostru e de a le da ocazia să lucreze la cel mai înalt nivel. E important ca acești specialiști să fie încurajați să își facă meseria și să fie ținuți departe de scandalurile politice.

Statul trebuie resetat cu profesioniștii pe care îi are și o conducere politică care își știe rolul, de a îmbunătăți serviciile publice și a întării statul.

Pe termen mediu, soluția e de a depolitiza aparatul de stat, în zonele în care e nevoie de profesioniști. Le cer și puterii și opoziției să își schimbe abordarea față de funcția publică. Altfel se va continua cu mecanismul „pleacă ai noștri, vin ai noștri”.

Am aprobat ca proiectul autostrăzii Ploiești Brașov să fie obiectiv strategic național. Avem o nouă dovadă a incapacității guvernării de a dezvolta România”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.