Klaus Iohannis: "Solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a ministrului de Interne. Imediat însemând imediat!"


Klaus Iohannis: "Solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a ministrului de Interne. Imediat însemând imediat!"

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj tranșant către Guvernul Dăncilă, în cadrul unei declarații de presă la Palatul Cotroceni. 

În contextul felului deplorabil în care a fost organizat votul la alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție în Diaspora, dar și în România, Klaus Iohannis a cerut demiterea imediată a ministrului de Interne, Carmen Dan, și a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu.

"Bună ziua. Am fost ieri la Bruxelles la două întâlniri politice importante, și anume o reuniune informală la Consiliul European și o reuniune a PPE-ului și pot să vă spun, dragi români, că foarte mulți lideri europeni au apreciat foarte, foarte pozitiv rezultatele referendumului. Acest referendum este de multă vreme încoace primul referendum din UE care a reușit, datorită vouă, dragi români și aceste felicitări le-am primit în numele românilor, în adevărul sens al cuvântului.

Și repet ceea ce am spus și cu alte ocazii, în ultimele săptămâni. În Europa, românii contează. În Europa, România contează și după rezultatele de la referendum, ați primit felicitări de la cei mai importanți lideri europeni.

Dragi români, între timp numărătoarea se apropie de sfârșit. Avem deja confirmate date care sunt foarte bune. Pe ambele întrebări au răspuns cu „DA” 6.400.000 de români, aproape șase milioane jumătate au răspuns cu „DA” hotărât la întrebările referendumului. Este un rezultat extraordinar de bun, care readuce România în normalitatea europeană. Este un foarte mare succes pe care îl aveți voi, care vi se datorează vouă, dragi români.

Însă cu toate aceste vești bune, pozitive, din țară, din străinătate, din UE, nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave care au apărut în timpul votării. Probleme grave în organizarea acestor două tururi de scrutin, fiindcă am avut două alegeri, și europarlamentare, și referendum. Avem probleme, am avut probleme și în țară, foarte mulți români s-au arătat revoltați că au trebuit să stea la coadă și în țară.

Unii au reclamat că au fost mult prea puține ștampile de vot, alții că au fost mult prea puține cabine de vot ș.a.m.d., deci se vede că întreaga organizare a fost gândită pentru inhibarea votului, și nu pentru încurajarea lui. Este ceea ce am spus înainte de 26 mai, că PSD-ul se pregătește să boicoteze referendumul. Dar probleme extrem de grave au fost la multe dintre secțiile de votare din străinătate.

Am văzut cu toții, cu mare tristețe, imaginile cu mii și mii de români stând la cozile interminabile, oameni care au mers dimineața la vot și au ajuns să voteze seara. Oameni care au mers la prânz la vot, au stat până seara și nu au mai apucat să voteze. Probleme peste probleme, aceste probleme trebuie rezolvate însă urgent, fiindcă vine următorul tur de scrutin. Și fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluții, voi înființa la nivelul Administrației Prezidențiale o comisie mixtă, care va începe să lucreze. Rolul Comisiei este de a identifica problemele majore, de a veni cu soluții și de a propune aceste soluții autorităților care pot veni cu modificări.

După atâtea probleme este evident că trebuie să existe și urmări politice, cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenționat prost aceste alegeri trebuie să plătească cu funcția. Atenție, vorbesc de urmarea politică, că ulterior se găsesc și alte probleme, este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Așadar, fiindcă nu au știut să își dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a ministrului de Interne. Imediat însemând imediat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.