Kovesi a avertizat din 2018: Cele mai mari șpăgi se dau în sistemul medical! Așa că au concediat-o


Kovesi a avertizat din 2018: Cele mai mari șpăgi se dau în sistemul medical! Așa că au concediat-o

În mai 2018, Direcția Națională Anticorupție a prezentat un studiu, relativ puțin mediatizat chiar și la acea vreme, referitor la corupția din sistemul medical. 

Ce spunea acel studiu: 

· Se dă șpagă pentru angajăriîn spitalele de stat: pentru un post de infirmieră mita este de 1.500 euro, șofer de ambulanță - 1.000 euro, asistentă medicală - 2.500 euro sau registrator medical, între 1.000 și 1.5000 euro

· mită pentru autorizarea funcționării de farmacii (un proces birocratic greoi, care poate dura 5-6 luni, se dă șpagă pentru ca autoritățile să respecte termenul legal de 30 zile)

· mită pentru contracte de achiziții publice cu spitalele (șpaga este peste medie: între 5 și 20% din valoarea facturilor plătite)

· mite lunare date de managerii de spitale către șeful casei județene de asigurări de sănătate pentru bugetarea corespunzătoare a spitalului

Un director de spital a fost prins cu o mită de nu mai puțin de 1,2 milioane de euro, spunea fosta șefă a DNA-ului. 

La nici două luni de la apariția acestui studiu, doamna Kovesi a fost dată afară. Antena 3, Dragnea și întreaga mafie care conducea România, au sărbătorit victoria. 

Studiul DNA a rămas la sertar. Sistemul spitalicesc de stat a rămas neschimbat: o mașină de făcut bani și de lichidat pacienții. Cadrele medicale din sistem au fost adesea complicii managementului hoțesc. De fapt, multe din aceste cadre, fiind angajate pe șpagă, sunt ele însele vinovate de situație: au plătit mită ca să-și primească postul, iar apoi și-au scos banii luând plicul de la pacienți. De aceea, în România nu se întâmplă ca-n alte țări, iar medicii nu sunt aplaudați.

Azi, plătește o întreagă țară faptul că mafia Ciumei Roșii a dat-o afară pe Kovesi. Au concediat-o pentru a proteja astfel corupția uriașă din sistemul medical de stat. 

Rezultatele se văd. La ora la care scriu, în România au murit peste 200 de oameni, rata mortalității fiind mult peste cea din alte țări din zonă. Sistemul medical de stat este în haos și se prăbușește. Românii preferă să stea acasă, chiar dacă sunt bolnavi, fiindcă au sentimentul că, la spital, cresc șansele să moară – de la infecțiile nosocomiale, de la malpraxisul unor medici angajați pe pile și șpăgi...- în loc să fie vindecați. 

Mi-am amintit de acest studiu văzând obrăznicia cu care PSD țipă că țara nu e pregătită să facă față pandemiei. Sigur că nu e pregătită. Insist: Ciuma Roșie, în frunte cu Dragnea, a concediat-o pe Kovesi ca să poată fura fără frică banii pe care românii îi plăteau pentru sănătatea lor. În plus, zeci de modificări ale legilor penale au fost inițiate de gașca celebrului Florin Iordache, ceea ce a făcut aproape imposibilă pedepsirea hoților. 

Nu vreau să mă lungesc cu concluziile. Știți ce cer de ani de zile și cred că azi este un proiect la fel de actual ca-n februarie 2017: PSD trebuie desființat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.