Kovesi subliniază principalul obstacol în calea combaterii infracțiunilor cu fonduri europene: E imposibil să gestionezi un asemenea volum de muncă cu numărul acesta de procurori!

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a vorbit într-un interviu pentru Euroactiv despre cel mai mare obstacol pe care îl întâmpină privitor la clădirea și consolidarea EPPO în vederea combaterii fraudei cu fonduri europene la nivelul întregii UE

Astfel, Kovesi a atras atenția despre riscul ca EPPO să nu primească îndeajuns de multe resurse, Comisia Europeană asumându-și inițial un număr de 32 de procurori pentru instituția în cauză, ceea ce va face combaterea fraudei cu fonduri europene aproape imposibilă, în condițiile în care se estimează ca în primele zile să se primească spre soluționare aproximativ 3 mii de cazuri

Kovesi, conform G4media: "După ce mi-am luat noua poziție, am început o evaluare. Desigur, bugetul a fost o problemă importantă pe care am fost concentrați. Dacă nu avem suficiente resurse, nu putem începe activitatea EPPO, nu putem lucra eficient. Am 25 de ani de experiență, așa că știu foarte bine ce poate însemna un buget pentru o instituție. De asemenea, este legată de independență. Chiar dacă suntem independenți, dar nu avem un buget puternic, este foarte dificil să ne facem treaba. Cu colegii mei, am încercat să găsesc numărul real de cazuri pe care le vom primi de la statele membre. Problema principală când vorbim despre buget și resurse este numărul de procurori europeni delegați. Aceștia vor fi procurorii care vor lucra în statele membre și vor investiga în mod eficient cazurile. În acest moment, sub asumarea inițială a Comisiei Europene, vom avea 32 de procurori și ¼. Da, ¼, nu este o greșeală, am fost și eu surprinsă, pentru că nu am auzit despre un sfert sau jumătate de procuror în viața mea, dar aceasta a fost estimarea. Pe baza statisticilor primite de la statele membre, la începutul EPPO, în primele zile, vom primi aproximativ 3.000 de cazuri. Este evident că este imposibil să gestionezi acest volum de muncă doar cu 32 de procurori.

Un alt exemplu – vom avea unele state membre, de unde avem deja date, de unde există sute de cazuri în curs de investigare. Este foarte dificil să gestionezi sute de cazuri cu unul sau doi procurori. Desigur, numărul de procurori europeni delegați care vor lucra în statele membre ar trebui să fie hotărât împreună de EPPO și de autoritățile naționale. Dar totul depinde de buget. Dacă Comisia stabilește numărul și va rămâne doar cu 32 de procurori europeni delegați, ne va fi foarte dificil să începem activitatea și să lucrăm eficient. Problema importantă pentru viitorul EPPO va fi modul în care va fi stabilit bugetul pentru 2021. Aceasta este o decizie a Comisiei în ansamblu, de a pune pe masă o propunere bună pentru 2021, astfel încât autoritatea bugetară să poată decide dacă vom avea mai mulți bani sau mai puțini".