Kremlinul pompează zeci de milioane de euro într-un proiect antieuropean sinistru: „Trump al Europei”


Kremlinul pompează zeci de milioane de euro într-un proiect antieuropean sinistru: „Trump al Europei”

Rusia ar fi finanțat cu aproximativ 65 milioane de euro recenta campanie electorală pentru europarlamentare a formațiunii conduse de politicianului italian de extremă dreaptă Matteo Salvini, care ar fi considerat de Kremlin un potențial „Trump european”. Informația, dublată de mai multe înregistrări audio, a fost publicată de BuzzFeed News, dar ipoteza ca Liga Nordului, formațiunea lui Salvini (vicepremier și ministru de Interne), să fi fost susținută financiar de Moscova este vehiculată de mai multe luni prin presa italiană.

Subiectul a fost dezbătut şi descris pe larg de publicaţia l’Espresso într-o anchetă publicată în luna februarie, iar acum există și documentele audio care pot susține această reconstituire. Site-ul BuzzFeed a publicat înregistrarea unei întâlniri top secret Moscova-lideri ai Ligii Nordului.

Potrivit Rador, Liga Nordului a negat mereu că ar fi primit fonduri din străinătate, însă înregistrarea de la luxosul hotel Metropole din Moscova, din 18 octombrie 2018, când a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai formaţiuni Liga Nordului și funcţionari de la Kremlin,  ar putea fi prima dovadă clară a finanțării ilegale a unui partid naționalist din partea Moscovei.

În înregistrare se aude de mai multe ori cum Gianluca Savoini (vezi foto, alături de Salvini -centru - și Putin), fost purtător de cuvânt al lui Salvini, repetă: ”Vrem să schimbăm Europa. Noua Europă trebuie să fie mult mai aproape de Rusia”. Colaboratorul apropiat al lui Salvini, Gianluca Savoini, acum preşedintele asociaţiei culturale Lombardia-Rusia, este căsătorit, conform presei italiene, cu o rusoaică, fiind practic omul de contact al lui Matteo Salvini cu Rusia şi liderii acesteia.

La acea întâlnire, în care Salvini a fost numit în repetate rânduri „Trump-ul italian”, ministrul de interne nu a fost prezent, însă cu o zi înainte afirmase că sancțiunile împotriva Moscovei sunt „nebunești din punct de vedere social, economic și cultural”. BuzzFeed nu a reușit să-i identifice pe rușii prezenți, dar susține că sunt înalţi exponenţi ai Kremlinului care spun că speră ca Vladimir Pligin, un membru influent al partidului președintelui Putin, ‘Rusia Unită’, să dea ”undă verde” operaţiunii.

Reuniunea a durat o oră și un sfert şi s-a discutat despre un gigant energetic rus care intenţiona să vândă 3 milioane de tone de petrol companiei Eni, pentru o valoare de 1,5 miliarde de dolari. Profitul acestei tranzacții, potrivit BuzzFeed, ar fi de 65 de milioane de dolari, bani care ar fi ajuns în seifurile Ligii Nordului. Participanții la reuniune spun că această operațiune trebuia să ajute Liga Nordului, în special în timpul campaniei electorale pentru alegerile europene.

Conversând cu ceilalți doi italieni, Savoini spune că are impresia că operațiunea va fi finalizată. Cei trei insistă asupra faptului că ar trebui să fie încheiată rapid, pentru că alegerile sunt „la colț”.

Salvini a dezminţit miercuri că partidul său ar fi primit finanţare din partea Rusiei, după ce site-ul BuzzFeed a afirmat într-un articol că deţine o înregistrare cu discuţii pe acest subiect, transmite AFP, citată de agerpres.ro.

„Am depus deja plângere în trecut (împotriva celor care m-au acuzat că am primit finanţări din Rusia), o voi face astăzi, mâine şi poimâine: nu am luat niciodată o rublă, un euro, un dolar sau un litru de vodcă ca finanţare din Rusia”, a subliniat Salvini într-un comunicat.

Partidul Democrat (PD, centru-stânga), principala formaţiune de opoziţie, i-a cerut imediat lui Salvini să vină în faţa parlamentului pentru a da explicaţii. 'Ruble ruseşti pentru Liga pentru o campanie electorală împotriva euro? Trebuie lămurit totul imediat', a transmis pe Twitter liderul PD, Nicola Zingaretti.

Surse: themoscowtimes.com, Rador, Agerpres

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.