La 30 de ani de la Revoluție, Firea vrea un București cu iz comunist. Schimbarea numelui Parcului Unirii, omagiu adus dictatorului Nicolae Ceaușescu

Parcul Unirii din București și-ar putea schimba numele în Parcul Teoctist Patriarhul, potrivit unui proiect de hotărâre postat luni pe Facebook de consilierul local Octavian Berceanu (USR), conform G4media

În acest context, deputatul PNL Ovidiu Raețchi evidențiază izul comunist al inițiativei Gabrielei Firea, Patriarhul Teoctist Arăpașu fiind un apropiat al tenebrosului regim:

"Vă amintesc, doamnă primar, rândurile în care Teoctist îl numea pe Ceaușescu "o mare personalitate, un vizionar" care "a condus poporul la realizări fără egal în 2000 de ani de existență", justificând chiar, în unele interpretări, represiunea sângeroasă din decembrie 1989. Repet: chiar dacă compromisul moral a reprezentat, poate, o soluție de supraviețuire sub comunism, sub nici o formă nu putem transforma acest compromis într-un model".

Redăm mesajul liberalului:

"Doamnă primar Gabrielea Firea,

Am aflat cu surprindere despre dorința dvs de a numi un parc important pentru memoria Capitalei "Teoctist Patriarhul". Departe de a judeca simplist și fără nuanțe activitatea fostului patriarh, consider că acesta nu poate fi ridicat totuși, mai ales în zilele comemorării eroilor Revoluției, la poziția de simbol moral definitoriu pentru Capitală. Vă amintesc, doamnă primar, rândurile în care Teoctist îl numea pe Ceaușescu "o mare personalitate, un vizionar" care "a condus poporul la realizări fără egal în 2000 de ani de existență", justificând chiar, în unele interpretări, represiunea sângeroasă din decembrie 1989. Repet: chiar dacă compromisul moral a reprezentat, poate, o soluție de supraviețuire sub comunism, sub nici o formă nu putem transforma acest compromis într-un model.

În aceste condiții, doamnă primar, dacă insistați să schimbați numele tuturor parcurilor bucureștene și Unirea nu vi se mai pare un simbol suficient de puternic, vă propun să luați în considerare, în zilele comemorării Revoluției, oferirea numelui unui disident anticomunist Parcului Unirii: pe cel al martirului Gheorghe Ursu".