La 5 ani de la atentatele de la Charlie Hebdo, terorismul a devenit ceva firesc în Franța. Zineb, fascismul islamic și stânga internațională

Au trecut mai bine de cinci ani de la atentatele de la Charlie Hebdo. Timpul trece repede. Dar prost, în acest caz. Mai țineți minte emoția teribilă de atunci? Șefi de stat din toată lumea au venit la Paris să fie solidari. Au promis o schimbare de paradigmă. Eram toți Charlie.

Din păcate, de atunci au urmat multe alte atentate. Bataclan, Nisa, etc
Ultimul a fost în timpul pandemiei, a trecut aproape neobservat. Cum de ne-am obișnuit cu ele?


Un răspuns clar și incomod vine de la Zineb Al Rhazoui. Jurnalista franco-marocană, angajată Charlie în momentul atentatului, care era în concediu în Maroc. Așa a scapat, dar este în continuare în pericol.

Este păzită permanent de poliție, trăind într-un fel aproape clandestin. Pentru că este permanent amenințată cu moartea. Din două parti: islamiștii radicalizați și complicii lor de la stânga. Un paradox doar aparent.

Zineb este vocea principală a unei mișcări de emancipare a femeilor din spațiul musulman. O luptă contra misoginismului feroce a acestei lumi.

Pentru ea islamul radical este fascist, pur și simplu, iar vălul, care este impus prin educație, un instrument al sclaviei.

Al doilea câmp de luptă este cu les colabos, politicienii și media franceză care sprijină fascismul islamic. Din interes, ipocrizie sau prostie pură. Stânga laică și internaționalistă luptă doar cu catolicismul, în cazul islamului a închis ochii la orice abuz.

Dar așa se explică, din păcate, că la cinci ani de la atentatele de la Charlie, salafiștii sunt în continuare liberi să facă propagandă în Franta. Forța lor nu a scăzut. Iar pentru asta există vinovați, pe care Zineb nu ezită să îi arate cu degetul.

Ultima cireașă de pe acest tort funebru, ministrul de interne vrea să repatrieze teroriștii francezii plecați să lupte pentru Statul Islamic, de frică să nu fie prea aspru pedepsiți pe acolo.

Zineb este o voce incomodă, foarte greu de combătut. Pe care mulți ar vrea să o vadă dispărută. Citiți, dacă aveți ocazia, cartea ei Détruire le fascisme islamique. Și să sperăm că poliția va reuși să o protejeze.