La București, se pupă, la Iași, se măcelăresc. Comedia marii alianțe PNL-USR nu mai convinge pe nimeni!


La București, se pupă, la Iași, se măcelăresc. Comedia marii alianțe PNL-USR nu mai convinge pe nimeni!

Sâmbătă, la București, am avut un mare spectacol cu așa-zisa alianță a dreptei PNL-USR-PLUS bătând toba în jurul candidatului Nicușor Dan. Pupat toți Piața Endependenții, după cum scria I.L.Caragiale.

Nu trec 24 de ore și, duminică, cel puțin unul din liderii USR-PLUS prezenți la acel spectacol, Dacian Cioloș, le rupe aripile peneliștilor, pe care îi acuză de tot felul de crime.

E doar un exemplu. În fiecare zi asistăm la acest show ridicol: aici se iau în brațe, dincolo se bat. În câteva localități, PNL și USR s-au aliat și mimează iubirea. Însă, în 90% din teritoriu, joacă separat și, de câte ori se întâlnesc, se măcelăresc cu violență.

Cine crede că bucureștenii sau băcăuanii se lasă prostiți când li se vorbește despre “alianța dreptei“, se înșală crâncen. Dimpotrivă, oamenii își dau seama că sunt mințiți în față, prostiți, și vor sancționa această insultă.

Să nu mă înțelegeți greșit: criticile la adresa PNL – care a furat toate ciurucurile pesediste din administrația locală și-i duce acum în spate, cu bani publici, ca să mai prindă un mandat de primar – sunt perfect îndreptățite. Eu vorbesc doar de forma problemei: nu se poate ca azi să mă afișez la braț cu un politician, cu care să spun că-s prieten, și mâine să spun despre același om că e un corupt și un incompetent. Ne facem amândoi de râs, și cel pe care-l critic, și eu, fiindcă accept să stau lângă un asemenea personaj.

Pe scurt, acest război nedeclarat între PNL și USR-PLUS nu face să ajute decât PSD-ul și să le facă rău candidaților comuni. Este un semn de cumplită imaturitate, ceea ce se întâmplă acum. O alianță politică este ca o căsătorie de interes din Evul Mediu: ca să consolideze regatul pe care urmau să-l moștenească, tinerii prinți acceptau căsătorii cu prințese pe care nu le văzuseră niciodată. Când intri într-o alianță, încetezi să mai faci scandal, seară de seară, în fața casei. Presa n-are decât să-și facă ea datoria și să-și mențină spiritul critic, dar partenerii de coaliție, dacă au ceva de împărțit, trebuie să o facă în interior, nu la televizor sau pe Facebook. Repet, spectacolul certurilor nu ajută decât PSD, așa cum, de exemplu, am văzut între 1996 și 2000, pe vremea coaliției PNȚCD-PNL-PD-UDMR.

PNL a greșit cumplit intrând în alianță cu niște sexo-staliniști turbulenți, în loc să construiască o alianță cu adevărat de dreapta. PMP l-ar fi sprijinit pe Nicușor Dan, nu l-ar fi torpilat zilnic, cum fac Vlad Voiculescu și Dan Barna.

Cei doi l-au împins pe Traian Băsescu să candideze, așa că vor primi ce și-au dorit, ba chiar un pic mai mult! E bine că bucureștenii au o ofertă de dreapta, nu un borș sexo-stalinist aromat cu mirodenii useliste.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.