Lăzăroiu: Dacă impune amnistia și grațierea, Dragnea DESFIINȚEAZĂ PSD! Despre ”secta sinucigașilor”


Lăzăroiu: Dacă impune amnistia și grațierea, Dragnea DESFIINȚEAZĂ PSD! Despre ”secta sinucigașilor”

Scriitorul, sociologul și politologul Sebastian Lăzăroiu explică, pe Facebook, de ce PSD a ajuns un simulacru de partid care aparține categoriei ”secta sinucigașilor”.

Pornind de la procentele vehiculate în cel mai recent sondaj IMAS, sociologul susține că PSD (25%) nu este altceva decât ”o federație de clanuri mafiote” ținute laolaltă de un singur obiectiv – impunerea celebrei OUG vizând amnistia și grațierea –, act care i-ar salva de închisoare pe Liviu Dragnea și pe acoliții săi, dar care va cauza, inevitabil, și ”desființarea organizației”, printr-un firesc și nimicitor efect de bumerang. ”Când ai ajuns aici știi că s-a terminat. Știi că după ce dai amnistia și grațierea te duci lejer sub 20%, dar nu mai ai nimic de pierdut oricum. Practic, Dragnea desființează organizația (nu-i zic partid, pentru că nu e) în veselia bolnavă a membrilor. După treizeci de ani, se vede exact ce au construit Ion Iliescu și Adrian Năstase. Un agregat straniu care se autodizolvă, nenorocind o țară”, scrie Sebastian Lăzăroiu. Podul.ro vă prezintă considerațiile sociologului.

”Circulă un sondaj IMAS cu PSD la circa 25%.

Nu mă surprinde. Trendul descendent s-a accelerat de multișor.

După doi ani de guvernare, cu mărit pensii, salarii, scăzut taxe, să-ți înjumătățești capitalul electoral e o performanță deosebită. Ai zice că țara asta e locuită de nebuni și cârcotași, dacă n-ai ști și cealaltă parte a poveștii.

Oricum ar fi, povestea merită să intre în manualele de politologie la capitolul ‹simulacru de partide›, categoria ‹secta sinucigașilor›.

Să ne bucure că e la 25%? I-ar opri asta de la demolarea instituțiilor? Ar interveni instinctul de conservare?

Din păcate, nu, pentru că nu vorbim de un partid, cu adevărat, ci de o federație de clanuri mafiote, unite acum de un singur obiectiv: amnistia și grațierea (și liberi și cu banii furați).

Când ai ajuns aici știi că s-a terminat. Știi că după ce dai amnistia și grațierea te duci lejer sub 20%, dar nu mai ai nimic de pierdut oricum.

Practic, Dragnea desființează organizația (nu-i zic partid, pentru că nu e) în veselia bolnavă a membrilor. După treizeci de ani, se vede exact ce au construit Ion Iliescu și Adrian Năstase. Un agregat straniu care se autodizolvă, nenorocind o țară.

Sigur, pseudo-partidul ăsta are așteptări și mecanisme de auto-păcălire diferite în funcție de nivel.

Cei de la vârf știu că s-a terminat, dar interesele lor individuale vor triumfa.

Cei de pe la mijloc speră că va mai fi o revenire miraculoasă în apropierea alegerilor, dar nu vor să-și tulbure marele festin al guvernării cu griji de genul ăsta. La urma urmei, mai sunt și alte partide, sari la timp în altă barcă și te salvezi, e rețetă verificată.

La bază e tragedia. Acolo avem captivii propagandei, ușor de păcalit de comentatorii plătiți, de sondajele măsluite, de tonul tâmp-victorios al unora precum Codrin, Mitralieră, Pop și alții. Ei se trezesc abia după exit-polluri și înjură obidiți marea conspirație occidentală: facebook, Soros, Timmermans, după care se întorc cuminți la locurile lor, la fel de săraci, visând la următoarele alegeri când ‹ai noștri vor birui iarăși›”, scrie Sebastian Lăzăroiu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.