Lovitură usturătoare pentru Ponta și Tăriceanu. BEC a decis că ALDE și Pro România nu sunt partide parlamentare


Lovitură usturătoare pentru Ponta și Tăriceanu. BEC a decis că ALDE și Pro România nu sunt partide parlamentare

Biroul Electoral Central dă o lovitură usturătoare partidelor lui Ponta și Tăriceanu. Concret, BEC a decis joi că ALDE și Pro România nu sunt partide politice parlamentare deoarece nu au grup propriu în cel puțin una dintre Camerele Parlamentului.

Potrivit hotărârii BEC prin sintagma ”partide politice parlamentare care au propus candidați” (…) se înțelege ”orice formațiuni politice (partide politice parlamentare; organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora; alianțe politice șii alianțe electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar) care au propus candidaturi rămase definitive”.

Membriii BEC au luat această hotărâre având în vedere desființarea grupurilor ALDE din Camera Deputaților și din Senat, după demisiilor mai multor parlamentari din partidul condus de Tăriceanu.

Una dintre consecințele deciziei BEC este că ALDE și Pro România vor avea mult mai puțini reprezentanți în birourile electorale județene și în secțiile de votare decât partidele parlamentare. Totodată, Mircea Diaconu, candidatul susținut de ALDE și Pro România, va intra abia în cea de-a doua etapă a tragerii la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale. Acest lucru înseamnă că va ocupa una dintre ultimele poziții pe buletinul de vot.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.