Lovitură usturătoare pentru Ponta și Tăriceanu. BEC a decis că ALDE și Pro România nu sunt partide parlamentare

Biroul Electoral Central dă o lovitură usturătoare partidelor lui Ponta și Tăriceanu. Concret, BEC a decis joi că ALDE și Pro România nu sunt partide politice parlamentare deoarece nu au grup propriu în cel puțin una dintre Camerele Parlamentului.

Potrivit hotărârii BEC prin sintagma ”partide politice parlamentare care au propus candidați” (…) se înțelege ”orice formațiuni politice (partide politice parlamentare; organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora; alianțe politice șii alianțe electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar) care au propus candidaturi rămase definitive”.

Membriii BEC au luat această hotărâre având în vedere desființarea grupurilor ALDE din Camera Deputaților și din Senat, după demisiilor mai multor parlamentari din partidul condus de Tăriceanu.

Una dintre consecințele deciziei BEC este că ALDE și Pro România vor avea mult mai puțini reprezentanți în birourile electorale județene și în secțiile de votare decât partidele parlamentare. Totodată, Mircea Diaconu, candidatul susținut de ALDE și Pro România, va intra abia în cea de-a doua etapă a tragerii la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale. Acest lucru înseamnă că va ocupa una dintre ultimele poziții pe buletinul de vot.