Ludovic Orban nu vrea OUG pentru desființarea Secției Speciale și abrogarea recursului compensatoriu: "Există calea parlamentară!"


Ludovic Orban nu vrea OUG pentru desființarea Secției Speciale și abrogarea recursului compensatoriu: "Există calea parlamentară!"

Președintele PNL Ludovic Orban a susținut luni o declarație de presă în care a transmis că liberalii își asumă desființarea Secției Speciale și abrogarea recursului compensatoriu prin procedură parlamentară și nu prin OUG. 

Ludovic Orban a motivat această decizie prin votul dat de români la referendumul pentru justiție din 26 mai. Românii au ales la acea vreme să nu se poată da OUG în domeniul justiției. 

"Partidul Național Liberal a înaintat un proiect de lege în Parlament pentru desființarea Secției Speciale. Este în curs de dezbatere și normal că PNL susține acest proiect de lege. 

Și în privința recursului compensatoriu PNL a înaintat un proiect de lege de abrogare a prevederilor, astfel încât să stopăm cel puțin pentru infracțiunile grave eliberarea înainte de termen din detenție. 

Există calea parlamentară și în ceea ce privește cel puțin reglementările în domeniul Justiției să nu uităm că în România pe 26 mai a avut loc un referendum convocat de președintele României în care românii au decis foarte clar că nu se pot emite OUG în domeniul justiției

Încă de la început m-am manifestat public ca un adversar al OUG. Există delegarea legislativă prin care Guvernul poate să reglementeze în perioada vacanței parlamentare doar strict în baza unui mandat dat de Parlament numai pe anumite domenii care sunt prioritare. Există procedura angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului care duce la adoptarea unui act normativ sau a unui set de acte normative foarte repede doar prin angajare în cazul în care nu se depune o moțiune de cenzură din partea Opoziției care să ducă la căderea Guvernului. Există procedura de urgență la Parlament. Există extrem de puține situații care într-adevăr să reclame necesitatea de a emite OUG", a declarat Ludovic Orban. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.