Ludovic Orban, omul politic al momentului. Prin „cartea Nicușor Dan” a reușit să stopeze elanul mesianic al lui Rareș Bogdan și i-a transmis, subtil, lui Klaus Iohannis că el este șeful PNL


Ludovic Orban, omul politic al momentului. Prin „cartea Nicușor Dan” a reușit să stopeze elanul mesianic al lui Rareș Bogdan și i-a transmis, subtil, lui Klaus Iohannis că el este șeful PNL

Cel mai câștigat, pe partea de imagine, din mutarea de joi a PNL cu susținerea candidatului independent Nicușor Dan pentru primăria Capitalei, susținere care deschide astfel posibilitatea unui candidat unic al opoziției care să spulbere mafia PSD, este chiar liderului liberalilor Ludovic Orban, opinează cei mai mulți dintre jurnaliști și analiști.

Lovit brutal de scandaloasa decizie a CCR privind a doua sa desemnare pentru funcția de premier (neconstituțională pe motive pe declarații politice), Ludovic Orban părea într-o situație dificilă după nominalizarea lui Florin Cîțu la șefia unui potențial nou guvern, cu șanse mari de a intra într-un con de umbră. De asemenea, marginalizarea sa politică (chiar în interiorul partidului) părea inerentă pe fondul ambițiilor tot mai evidente ale lui Rareș Bogdan, un apropiat al președintelui Iohannis (via Hellvig), care anunțase că este gata să-și sacrifice cariera europeană din dragoste pentru București și partid.

Deși mutarea politică a lui Orban în ce privește susținerea lui Nicușor Dan este importantă sub mai multe aspecte, cel mai important rămâne abilitatea cu care președintele PNL a transmis tuturor că el este, indubitabil, liderul PNL, principala forță politică a momentului.

Redăm mai jos câteva comentarii relevante pe această temă:

Florin Negruțiu: „Ludovic Orban a fost azi om politic, nu politician. Dacă era politician, se ambiționa să candideze el la Primărie, ca să-şi ia revanşa după scoaterea lui brutală din cursă de acum 4 ani. Prin susținerea lui Nicuşor Dan, PNL are un candidat cu şanse reale să câştige. De asemenea, PNL ia iniţiativa şi impune termenii negocierii cu USR-PLUS pentru candidații unici la Primăria mare şi la sectoare. Iar în ceea ce priveşte lupta internă din PNL, Ludovic Orban stopează creşterea lui Rareş Bogdan, care tocmai anunțase că e dispus să se sacrifice pentru bucureşteni şi să candideze el la Primăria Capitalei. Dar cel mai important, azi e primul moment în 4 ani în care bucureştenii au sentimentul că vor scăpa de Gabriela Firea şi de PSD, care au transformat Capitala într-un tomberon cu sclipici.”

Mirel Valentin Axinte: „Iohannis atacă și, zbang, un cîțu la ficat lui Orban! Ludovic se enervează și-i arde un nicușor peste ceafă neamțului!”

Sebastian Zachmann: „Ludovic Orban a jucat foarte bine cartea Nicușor Dan:

1. PNL nu avea un candidat care să o învingă pe Firea. Acum are.
2. PNL nu avea o locomotivă care să tragă lista de consilieri generali. Acum are.
3. PNL era acuzat că sparge unitatea dreptei. Acum PNL face un pas decisiv pentru un candidat comun anti-Firea.
4. PNL nu putea ridica mari pretenții la negocierile cu USR-PLUS în Capitală. Acum s-a inversat balanța: PNL va dicta negocierile dreptei pentru primăriile de sector.
5. Alianța USR-PLUS rămâne iar în afara jocului.Vlad Voiculescu e obligat să-l susțină și el pe Nicușor Dan.
6. PNL risca să nu câștige nicio primărie în București. Acum poate lua Capitala și alte două primării de sector (2 și 6). Plus încă una în funcție de înțelegeri. Negoiță e favorit la S3, Băluță la S4. La S1, S5 și S6 se joacă.
7. USR-PLUS, dacă nu negociează bine cu PNL, s-ar putea trezi fără nicio primărie în București, deși Capitala e fieful lor.
8. Ludovic Orban l-a eliminat elegant pe Rareș Bogdan. Nu se mai poate forma un alt pol de putere în partid.
9. Nicușor Dan se răzbună cum nu se poate mai eficient pe troica Barna- Cioloș-Voiculescu.
10. Firea era favorită. Acum e mai aproape de sfârșitul carierei politice. Dacă pierde Capitala, adio putere în partid!”

Ovidiu Vanghele:Azi, în declarația pe care a dat-o de la partid în legătură cu susținerea pentru Nicușor Dan, Ludovic Orban a arătat fix cum ar trebui să arate un om de stat.

 A început prin a-și asumă partea lui de vină pentru jocul stupid al PNL la localele de acum patru ani, indicând corect și asumat participația lui la crearea dezastrului Firea.

 A amintit asumat chiar de candidatura lui de atunci, retrasă pe motiv de dosar penal, fără a atacă în absolut niciun fel justiția, deși între timp dosarul ăla s-a închis cu achitarea lui.

A avut și un moment mișto în care a evocat votul dat lui Nicușor în 2012, în ciuda liniei partidului (nu vom ști cu adevărat dacă așa a fost, dar e ok pentru presă și public).

 A vorbit documentat, invocând sondajele și cifrele pe care și-a bazat decizia. A spus explicit că ND e cel mai bine clasat între toți cei luați în calcul, deci și peste oamenii din partidul lui. (A lăsat totuși în aer cazul Vlad Voiculescu , evitând să răspundă concret la întrebări privind rezultatele măsurătorilor acestuia.)

A fost tot timpul cu fața la joc: TREBUIE SĂ O RUPEM PĂ GENUNCHI PĂ FIREA, gen. S-a văzut clar că asta e scopul, fără balet, fără miau-miau. Direct, asumat, bulls-eye săgeata după săgeata. Cu gândul, cu vorba și, iată, cu fapta, Doamne-ajută! 🙂

 (în subtext) L-a pișat pe batistosu’ ăla praduitor și l-a lăsat în mare offside, partidul a înțeles perfect că Orban e bossu’ acolo. (Sper să nu facă vreun căcat acum cu mâna partidului și să sucească lucrurile, că ar însemna că e cel mai bun actor din lume, da’ și că nu e sănătos la cap. Refuz să iau asta în calcul, d-aia și scriu ce scriu acum.)

A ales calea corectă călcandu-și pe ego (ăla umflat). E șeful partidului care acum e pe val, care a dat președintele (Robo, îl știți, omu’ ăla care vor beș te m a i r a r, a s a), e la guvernare, el e premier, iar fanii lui hardcore ar fi aplaudat și dacă punea un câine candidat la pemebeu, că om e clar că nu au (de-aici “egoul umflat”), nu conta că se făcea căcatu’ praf și că rămâneam cu Firea, să aibă candidat, power, astea. Nu, Orban a înțeles că asta e jocul și l-a jucat farmacie. The greater good. Bun!

Partea proastă în toată imaginea asta e că îmi e clar că, dacă vrea, când vrea, Ludovic Orban poate să fie Ludovic Orban, depășindu-și evident condiția de Șică. Sper, dle Orban, să-l văd din ce în ce mai rar pe Șică.

 Ursaru’ poveștii a fost, din ce înțeleg eu acum, Nicușor, care a pisat Alianța direct în freza, l-a lăsat șanț pe Vlad și și-a văzut interesul. Ideal ar fi fost să discute, pentru aparențe, și să devină mai întâi candidatul Alianței, Vlad să se retragă, iar apoi să obțînă sprijinul PNL. Luați însă acest paragraf cu trei urși (mega-ursarie, deci) cu prudență: nu știm (sau nu știu eu) dacă nu cumva și Vlad a fost de vină pentru întârzierea uriașă și pentru blocajul în stabilirea candidatului Alianței, nu știm dacă Orban ar fi acceptat acest scenariu al susținerii lui ND lăsându-i pe amândoi în picioare, deci na, nu știm. Probabil că vom află, încă nu a vorbit Vlad. Totuși, având in vedere toate reacțiile, Nicușor pare azi, acum, să fi fost cel mega-ursar. Vedem.

Am dat carne la peleu de nici io nu știu de unde am reușit să mă tot aprovizionez, dar acum e cazul să-l felicit pe Ludovic Orban. E o chestiune de creier, da’ și de obraz.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.