Lupta pentru procuratură


Lupta pentru procuratură

Noua putere de la Chișinău i-a găsit ac de cojoc Procurorului General care se împricinează să nu demisioneze. Soluția pentru detronarea lui Eduard Harunjen a fost identificată în viciile de procedură care au fost admise la numirea sa în funcție, în 2016. Constatând un conflict de interese între acesta și Consiliul Superior al Procurorilor, care l-a desemnat în funcție, Parlamentul i-a recomandat lui Igor Dodon să anuleze Decretul de numire a lui Harunjen în calitate de Procuror General.

Îndârjirea acestuia de a rămâne în funcție a generat speculații cu privire la mize încă valide pe care le-ar avea în Republica Moldova oligahul Vladimir Plahotniuc, dispărut într-o direcție necunoscută cu câteva ore înaintea de preluarea puterii de către alianța PSRM-Blocul ACUM. Zvonuri ulterioare l-au dat plecat în Marea Britanie, iar ultimele relatări neconfirmate oficial susțin că acesta s-ar ascunde în Miami, Statele Unite.

Piesele sale de rezistență, plasate strategic în toate pozițiile cheie din stat, au început să cadă, una câte una, pe măsură ce a devenit clar că noua administrație va avea viață mai lungă decât a unui fluture văratic. Și-au depus mandatele și mantiile la vestiar faimoșii judecători de la Curtea Constituțională, care au înscris un capitol special în crestomația juridică internațională, prin hotărârile lor originale care contraziceau legile matematicii și textul Legii Supreme. S-au dat într-o parte președintele și ideologul Comisiei Electorale Centrale. Demisii în lanț s-au produs la Primăria Chișinăului, în Poliție, Serviciul Vamal, etc.

Numai Procuratura Generală, blindată printr-o lege draconică, pare încă să rămână în picioare. În agonia sa, șeful instituției a început să improvizeze și să se dea în spectacol. Dintr-un tip ursuz și scump la vorbă, Eduard Harunjen a devenit brusc volubil, contestând public informațiile acuzatoare la adresa sa și chiar intervenind în direct la televiziunile care-i sunt ostile. În timp ce toată lumea îi cere să facă publică lista beneficiarilor fraudei bancare din 2014, despre care se crede că ar fi fost atașată la raportul Kroll 2, el susține că nu a existat niciodată o asemenea listă și că, îndeobște, raportul Kroll 2 n-ar fi ajuns niciodată la Procuratura Generală, deși este contrazis în această privință de însăși compania Kroll.

În sfârșit, Procurorul General, pentru a zădărnici acțiunea de demitere a sa, a anunțat că s-a internat în spital după un puseu de tensiune pe care l-ar fi avut, încercând să amâne, fiind în concediu medical și protejat astfel de Codul Muncii, momentul inevitabil al demiterii sale.

E, într-adevăr, o chestiune de timp până când Eduard Harunjen va fi disponibilizat, asta neînsemnând că el însuși ar reprezenta o miză specială pentru actuala putere, deși este principalul responsabil de eșecul de a elucida frauda bancară din 2014, precum și de hărțuirea opoziției, a societății civile, a primarilor neloiali și a oamenilor de afaceri incomozi Partidului Democrat. Un șir întreg de excese.

Mai mult cântărește faptul că Procuratura Generală, în forma în care se prezintă la ora actuală, este principalul impediment în calea revanșei pe care actuala guvernare dorește s-o ia față de sistemul creat de Vladimir Plahotniuc. Toate declarațiile politice și dezvăluirile de presă privind abuzurile săvârșite de acesta n-au nicio temeinicie dacă nu sunt încadrate în rechizitorii întocmite de procurori și trimise în instanță. Simpla retorică împotriva fostei stăpâniri, pe care o exersează cu un relativ succes exponenții socialiștilor și cei ai Blocului ACUM, este vorbă în vânt fără substanța pe care i-ar conferi-o abordarea judiciară.

Procuratura este tentantă și pentru dosarele care se ascund în sertarele sale. De când a încăput definitiv pe mâna lui Vladimir Plahotniuc, acum 10 ani, printr-un troc cu ex-președintele Partidului Moldova Noastră, Serafim Urechean, căruia îi „revenise” inițial Procuratura, în urma împărțelei de instituții în cadrul primei Alianțe pentru Integrare Europeană, nimeni dintre politicienii moldoveni, afară de oligarhul căzut acum în dizgrație, n-a călcat în sediul Procuraturii, decât în cătușe.

S-ar putea ca acolo să se afle cheia pentru mai multe enigme care stârnesc imaginația publicului și a clasei politice. Oare și cheia de la Cutia Pandorei?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.