Macron, tot mai tentat de axa răului: negociază cu Hassan Rouhani, în loc să adopte o poziție comună cu Germania! Și asta la doar câteva zile după discuția cu Putin


  • ACP
  • Jan 7, 2020 21:11
  • 2175
Macron, tot mai tentat de axa răului: negociază cu Hassan Rouhani, în loc să adopte o poziție comună cu Germania! Și asta la doar câteva zile după discuția cu Putin

Agenția iraniană de stiri IRNA a anunțat că președintele Franței, Emmanuel Macron, a avut pe 7 ianuarie, o convorbire telefonică cu Hassan Rouhani, președintele Iranului.

Cei doi președinți au discutat, conform IRNA, ultimele evenimente din regiune, securitatea în Orientul Apropiat și Tratatul JCPOA, mai exact al cincilea pas de neproliferare a armamentului nuclear.

Asta vine după ce Teheranul a anunțat, în 5 ianuarie, că face pasul final de renunțare la angajamentele JCPOA, dar și după exterminarea  teroristului Qasem Soleimani.

În momentul de față, discursurile oficialilor iranieni sunt cât se poate de belicoase și radicale, la limita nebuniei, ceea ce ar fi trebuit să facă absolut nefrecventabil Iranul pentru orice reprezentant al unei țări din lumea liberă.

Sunt doar câteva zile de când Teheranul a acuzat Germania pentru declarațiile legate de executarea lui Soleimani și l-a convocat pe ambasadorului Germaniei pentru explicații în legătură cu acestea. Ulrike Demmer, din partea guvernului german, declarase că ”acțiunea Statelor Unite (exterminarea lui Soleimani – n. red.) a fost doar o reacție la provocările militare ale Iranului” – mai multe detalii AICI.

În 7 decembrie, șefa Ministerului Apărării din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat (la o conferință a conservatorilor, în Bavaria) că este responsabilitatea Iranului să reducă tensiunea în regiune, pentru că este țara responsabilă de situația prezentă – mai multe detalii AICI.

Chiar în condițiile astea, se pare că președintele Macron se simte mai degraba dator să discute cu iranienii, la fel ca oficialii ruși și chinezi (aferenți acestei axe a răului), decât să adopte o poziție comună cu Germania. Iar asta vine în urma deja celebrei discuții cu Putin, imediat dupa executarea teroristului Soleimani.

Discuția celor doi președinti a fost anunțată de șeful departamentului de comunicare al președinției iraniene, Alireza Moezzi, pe contul sau de Tweeter – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.