MAGISTRATUL care protejează MAFIA LEMNULUI. Procuroarea Aurelia MUȚ scapă criminali, hoți de lemne și braconieri și le face dosare victimelor. Nepotul său este implicat în asasinarea pădurarului Liviu Pop


MAGISTRATUL care protejează MAFIA LEMNULUI. Procuroarea Aurelia MUȚ scapă criminali, hoți de lemne și braconieri și le face dosare victimelor. Nepotul său este implicat în asasinarea pădurarului Liviu Pop

Aurelia Muţ, procuroarea-şefă din localitatea maramureşeană Târgu Lăpuş şi mătuşă a principalului suspect în cazul uciderii pădurarul Liviu Pop, are un palmares sumbru în ce privește generozitatea față de diverși nelegiuiți care se îmbogățesc furând lemne sau braconând și uneori chiar curmând vieți în timpul infracțiunilor pe care le comit. 

O anchetă zguduitoare în acest sens a fost realizată de Adevărul care a reușit să determine mai mulți localnici să se destăinuie. Aceștia vorbesc chiar despre o mafie în adevăratul sens al cuvântului instalată de mulţi ani în oraşul Târgu Lăpuş şi în satul apărţinător Borcut, acolo unde locuia pădurarul Pop şi cele trei bestii cu care s-a confruntat în pădure.

O mână de oameni influenţi controlează afacerile ilegale cu lemn şi fac averi prin complicitatea autorităţilor. În centrul schemei mafiote s-ar afla Aurelia Muţ (46 de ani), prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuş şi, de altfel, singura angajată a instituţiei unde sunt, teoretic, procesate 1.000 de dosare anual, scrie adevarul.ro

Procuroarea este mătuşa şi naşa de cununie a lui Petrişor Giurgiu (36 de ani), unul dintre cei trei bărbaţi prinşi de pădurarul Pop la furat de arbori. Oamenii din Borcut spun că Muţ „taie şi spânzură după propriul chef şi dă ordonanţe de neîncepere a urmăririi penale prietenilor sau cunoscuţilor“.

Reporterii „Adevărul“ au analizat trei dintre cazurile clasate de procuroarea Muţ cu rezoluţii halucinante. DETALII AICI

Remintim că principalii suspecți în cazul pădurarului împușcat mortal pe 16 octombrie și aruncat într-o râpă din zona montană a localităților Lăpușul Românesc și Rogoz au fost eliberați și nu au fost puși sub acuzare, deși au fost audiați încă de pe 17 octombrie. Unul din ei, Nelu Petrișor Giurgiu (foto sus), din Borcut, ca și pădurarul ucis, este nepotul prim-procuroarei din Târgu Lăpuș, milionar în euro și angajat la o firmă implicată în scandaluri privind tăierile ilegale de păduri. Bărbatul a mai avut probleme cu legea, fiind judecat după ce a stârnit un scandal monstru într-un club, înarmat cu un cuțit.

Printre cazurile scandaloase analizate de Adevărul este și cel al inginerului Mihai Timbuș, care a ajuns din reclamant învinuit grație aceleași procuroare controversate. Mihai Timbuş, administratorul unui fond de vânătoare din zona Târgu Lăpuş, a surprins, în 2017, în flagrant delict patru braconieri, pe care i-a reţinut până la sosirea poliţiştilor.

În mod bizar, procuroarea Muţ a întocmit un referat prin care l-a trimis în judecată pe administratorul fondului cinegetic pentru „împiedicarea cu violenţă a vânătorii“. Cei patru braconieri n-au fost puşi sub acuzare.

”Această procuroare mă hărțuiește din momentul în care asociația a devenit gestionară a fondului de vânătoare, fond de vânătoare vizat și de un grup de interlopi din județ. De atunci mi-a deschis mai multe dosare penale, toate pentru fapte care nu au existat, motiv pentru care am câștigat fie în instanța, fie după ani de cercetări când a dispus clasarea dosarului chiar procuroarea în cauza. În tot acest timp însă, în special prin tergiversarea dosarelor și cercetarea cu rea credință, mi-a îngrădit unele drepturi care țîn de vânătoare și regimul armelor și munițiilor,” declara, anul trecut, inginerul Timbus pentru Ziar MM.

Potrivit ziarmm.ro, până la uciderea pădurarului, în ”palmaresul” procuroarei Aurelia Muț se mai regăsește un caz cutremurător petrecut în 2011. Muț a dispus clasarea cauzei și netrimiterea în judecată a unei persoane care, aflată la braconaj, a împușcat un copil aflat pe marginea drumului, în zona Târgu Lăpuș. Mai mult, procuroarei nu i-au trebuit decât câteva zile pentru a-i înapoia celui care l-a împușcat pe copil armamentul și muniția.

La solicitarea mai multor cetățeni îngrijorați de felul în care se derulează ancheta la Târgu Lăpuș, Declic a demarat și o campanie de strângere de semnături pentru o petiție adresată procurorului general interimar Bogdan Licu.

„Semnatarii acestei petiții vă solicită să dispuneți mutarea anchetei penale, în cazul morții pădurarului Liviu Pop, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


În acest moment al anchetei, procurorii de la parchetul Maramureș au avansat ipoteza că pădurarul s-ar fi „auto-împușcat”, din greșeală. Principalii suspecți au fost eliberați și nu au fost puși sub acuzare. Unul din ei ar fi nepotul prim-procuroarei din Târgu Lăpuș, milionar în euro și angajat la o firmă implicată în scandaluri privind tăierile ilegale de păduri.

Toate aceste informații sunt de natură să creeze suspiciuni asupra modului de rezolvare a acestui dosar. Vă cerem să interveniți pentru ca ancheta să fie preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și derulată de procurori imparțiali”, se arată în petiție (care poate fi semnată AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.