Maiorul mincinos Enache a vrut bani de la un celebru analist politic care a scris că jandarmii sunt “manelişti cu galoane” şi “preşuri în faţa toantei Carmen Dan”


Maiorul mincinos Enache a vrut bani de la un celebru analist politic care a scris că jandarmii sunt “manelişti cu galoane” şi “preşuri în faţa toantei Carmen Dan”

Sorin Ioniță, analist, comentator și președinte al think tank-ului Expert Forum, a fost chemat în instanță de către maiorul Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, care acuzat că postările învinuitului de pe Facebook i-ar fi afectat reputația, onoarea, demnitatea și imaginea. Instanța a respins însă, chiar de la primul termen, acțiunea maiorului, care solicita și 10.000 de lei drept reparații morale.

Reamintim că maiorul Enache și colegul său Marius Militaru, fostul purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române, au susținut o conferință de presă comună a doua zi după intervenția brutală a jandarmeriei din 10 august, inducând în eroare opinia publică cu privire la starea de sănătate a jandarmeriței agresate în timpul violențelor din Piața Victoriei.

„Toată acţiunea de aseară a fost supraveghetă de un procuror militar, care poate constata încălcarea legii de către forţele de ordine. Intenţiile noastre au fost clare de la început, lucrurile să rămână civilizate”, a mai mințit Enache în conferința respectivă.

Sorin Ioniță a detaliat toată această poveste incredibilă pe pagina sa de facebook: „O chestie care vă interesează pe toţi: am câştigat procesul cu dl maior Enache, unul din liderii Jandarmeriei la acţiunea din 10 august. N-am scris de asta până acum să nu zică lumea că fac circ să influenţez decizia instanţei.

Omul m-a dat în judecată pentru postări pe Facebook imediat după intervenţia din Piaţa Victoriei, în care i-am făcut pe comandanţi “lichele”, “manelişti cu galoane”, “cocalari” şi “preşuri în faţa toantei” Carmen Dan. 

Era vorba de conferinţele de presă în care şefii Jandarmeriei au apărut cu zidul de icoane în spate sau au glosat sentimental, elaborat şi fals despre starea de sănătate a jandarmeriţei bătute de protestatari. Acuzam de incompetenţă şi laşitate pe comandanţii acţiunii, care şi-au abandonat doi camarazi în gloată, aşteptând să-i scoată de acolo civilii, după cum s-a văzut pe înregistrări.

Dl maior Enache s-a simţit lezat în onoarea de ofiţer. Remarcile mele (plus comentariile voastre, pe care nu le cenzurez din principiu, nici când sunt eu înjurat, cum aţi observat) l-au “intimidat” şi împiedicat în exercitarea profesiei. Ca atare mi-a cerut satisfacţie în tribunal: scuze, retractări, 10.000 de lei preţul reperării onoarei şi proverbialul clondir de mastică (vezi poză). 

Instanţa a respins zilele astea solicitările dl maior ca neîntemeiate. Şi încă rapid, la primul termen, fără mari dileme. Morala, adică de ce episodul e de interes general:

• Se confirmă încă o dată că postările pe FB au statut echivalent de presă, adică răspundem în civil pentru ele

• Pe de altă parte, conform practicii CEDO şi precedentelor tot mai consistente în instanţele româneşti, critica la adresa autorităţii beneficiază de spaţiu larg de exprimare, inclusiv pamfletăreşte, atâta vreme cât este justificată prin bună credinţă şi acţiuni controversate ale autorităţii, nefiind insultă gratuită, din senin.

• Băieţi din administraţia publică, cu sau fără epoleţi: nu vă mai luaţi după gargara şefilor PSD-ALDE, care vă dau ordine sau sfaturi să fiţi colţoşi şi să buşiţi lumea la intimidare. La greu vă lasă în ofsaid şi ajungeţi să plătiţi tot voi oalele sparte prin instanţă. Dau o bere din prima mea încasare din leafa unui jandarm”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.