Marcel Vela pregătește înființarea Poliției Animalelor, după ce mai multe acte de cruzime au îngrozit țara


Marcel Vela pregătește înființarea Poliției Animalelor, după ce mai multe acte de cruzime au îngrozit țara

Aproape în fiecare zi, pe tapetul știrilor naționale apar episoade de o cruzime teribilă. Animale de tot felul sunt torturate și ucise, iar oameni fără conștiință le postează pe internet, îngrozind opinia publică. Recent, au apărut imagini cu doi copii care, sub privirile adulților, ucid în bătaie un cățeluș. Ca și în cazul violenței domestice, în România, violența împotriva animalelor este o practică oarecum comună și trecută cu vederea de autorități, care nu iau foarte în serios tragedia animalelor torturate și nu pedepsesc exemplar pe cei care le chinuie. Doar atunci când presiunea publică e mare și apar filmări, se mai iau unele măsuri, dar nici acelea nu sunt suficiente. În acest context, înființarea unei Poliții a Animalelor pare să fie singura soluție pentru a stopa această practică de-a dreptul înfiorătoare. Ministrul de Interne, Marcel Vela, spune acum că e în pregătire formarea unui astfel de departament în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Ca atare, cel târziu în luna iulie va fi reluată discuția despre restructurarea ministerului de Interne, și în cadrul acestei reforme va fi înființat un departament pentru protecția animalelor care să funcționeze în cadrul poliției pentru ordine publică. Discuțiile pe această temă sunt ceva mai vechi, dar au fost sistate pe fondul pandemiei de coronavirus.

Marcel Vela susține că a primit peste 400 de propuneri în acest sens.

"Este vorba de proiectul de reformă a MAI, demarat în decembrie, am făcut o dezbatere, acest proiect trebuia să intre în zona legislativă, dar având în vedere începutul pandemiei, acest proiect l-am suspendat, de la sfârșitul lunii iunie sau de la începutul lunii iulie urmând să punem pe tapet tot ce ține de decizia de restructurare și eficientizare a MAI", a spus Marcel Vela.

Ministrul de interne a anunțat înființarea Poliției Animalelor, după ce a adoptat un cățel la minister. Acum se caută stăpâni pentru alți trei cățeluși aflați în grija ministerului. Se pare că Vela a fost profund marcat de cazul celor doi minori care au ucis un cățeluș de viu, sub privirile părinților.

"Ştirea în care aflam că doi copii minori au omorât prin lovituri repetate un căţeluş ne-a indignat şi întristat pe toţi. Vă aduc la cunoştinţă faptul că s-a întocmit un dosar penal, în cadrul căruia se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uciderea animalelor cu intenţie, fără drept, prevăzută de Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor. Voi urmări cu mare atenţie finalitatea acestui caz", a scris Marcel Vela într-un mesaj pe Facebook.

Mai mult, acesta a insistat în mediul virtual asupra importanței protejării animalelor într-o societate care se pretinde a fi civilizată.

"O societate sănătoasă există acolo unde animalele sunt respectate, iubite, integrate și, nu în ultimul rând, îngrijite. Nu putem privi nepăsători către astfel de fapte, nu putem fi indiferenți atunci când citim o astfel de știre! Orice acțiune de violență făcută astăzi asupra unui animal poate fi acțiunea de violență de mâine asupra unui om. Astfel de deprinderi arată slăbiciunea unei societăți, iar prin astfel de exemple lumea arată de prea multe ori că eșuează spre răutate și ură. Pe lângă această știre, am mai aflat astăzi că niște pui au fost bătuți, iar mai apoi, alături de mama lor, o cățelușă fără stăpân, au fost înfometați și aruncați la o groapă de gunoi. Dragii mei, acest suflet nevinovat este unul dintre puii despre care vă spuneam, iar frățiorii săi se află într-un adăpost, alături de mamă, unde sunt foarte bine îngrijiți de niște oameni minunați care vă oferă șansa să-i adoptați. Îmi doresc foarte mult să le găsim împreună o casă, cât mai repede. Pe cățelușul din poză l-am botezat Max și l-am adoptat la Ministerul Afacerilor Interne", a mai punctat Vela pe pagina lui de Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.