Marea Britanie ar avea mai mulți infectați cu COVID-19 chiar decât Italia! O somitate britanică aruncă bomba: „Numărul real al celor infectați în Regat este între 35.000 și 50.000”


Marea Britanie ar avea mai mulți infectați cu COVID-19 chiar decât Italia! O somitate britanică aruncă bomba: „Numărul real al celor infectați în Regat este între 35.000 și 50.000”

Presa britanică scrie, marți, că numărul cetățenilor de pe teritoriul Regatului Unit infectați cu coronavirus ar fi de ordinul zecilor de mii, dar, pentru că nu se fac decât foarte puține teste, datele oficiale sunt departe de realitate.

Astfel, oficial, în Marea Britanie - care până luni seară, când premierul Boris Johnson a susținut o conferință de presă în care a făcut câteva recomandări, părea că nu are de gând să ia măsuri serioase pentru oprirea răspândirii virusului - sunt aproximativ 1500 de cazuri confirmate și 55 de morți.  

Numărul real al cetățenilor infectați ar putea fi însă undeva între 35.000 și 50.000, scrie express.co.uk, care citează declarațiile făcute de Neil Ferguson, profesor și director al Centrului pentru Analiza Bolilor infecțioase Globale de la Imperial College, la scurt timp după conferința de presă a premierului.

„Credem că numărul celor infectați se dublează la fiecare cinci-șase zile. Și situația se va înrăutăți și mai mult în perioada următoare”, spune Neil Ferguson

Pe de altă parte, potrivit dailymail.co.uk, mai mulți experți guvernamentali au admis, încă de joia trecută, când fuseseră diagnosticați cu COVID-19 sub 600 de britanici, că adevăratul număr al celor infectați ar fi de peste 10.000.

Bănuiala că virusul a atins zeci de mii de persoane, că numărul cazurilor grave va exploda curând și avertismentele repetate ale oamenilor de știință, care au atras mai ales atenția că „herd immunity” (imunitatea colectivă) ar fi o decizie hazardată, o tragedie națională chiar, l-au determinat pe Boris Johson să iasă la declarații luni seară și să îndemne la poporul la limitarea „contactelor sociale” care nu sunt neapărat necesare.

Săptămâna trecută, autoritățile britanice păreau împăcate chiar și cu posibilitatea producerii celui mai rau dintre scenarii, cel în care 80 la sută din populația țării ar contracta virusul. La o rată a mortalității fie și numai de 1 la sută, asta ar însemna însă 500.000 de decese. 

„Trebuie să fie totul clar, este cea mai gravă criză în sănătatea publică din ultima generație. Unii oameni o compară cu o răceală de sezon. Nu e corect. În lipsa imunizării, această boală este mai periculoasă. Se va răspândi rapid”, spunea premierul britanic. 

Olanda însă pare să meargă pe drumul „imunității colective”, premierul Mark Rutte anunțând ferm că exclude o izolare totală a populaţiei și că vrea să favorizeze dezvoltarea unei imunităţi colective, scenariu în care - a avertizat el - cea mai mare parte a compatrioţilor săi se vor contamina cu noul coronavirus, scrie agerpres.ro

„Nu am un mesaj uşor pentru voi în această seară. Realitatea este că o mare parte din populaţia olandeză va fi infectată cu noul coronavirus. Asta ne spun experţii”, a declarat Mark Rutte, cu un aer grav, într-un discurs televizat.

Guvernul olandez a ordonat duminică închiderea tuturor şcolilor, barurilor, restaurantelor, caselor de toleranţă şi cafenelelor, până la 6 aprilie.

În discursul său către naţiune, premierul a anunţat luni că guvernul său vrea să ajungă la o „imunitate de grup”, în aşteptarea unui vaccin. Scenariul presupune ca persoanele cel mai puţin vulnerabile să primească virusul, în timp ce persoanele vârstnice şi bolnave ar urma să fie protejate prin măsuri speciale. Potrivit premierului, un asemenea scenariu de imunizare colectivă ar putea dura „luni de zile, dacă nu chiar mai mult”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.