Marele vis al protestatarilor aproape de împlinire. Se desființează JANDARMERIA în zona urbană!


Marele vis al protestatarilor aproape de împlinire. Se desființează JANDARMERIA în zona urbană!

Potrivit draftului unui document redactat de ministrul de Interne, Marcel Vela, care privește o amplă reformă a instituției pe care o gestionează – „Reforma Ministerului Afacerilor Interne – examenul de capacitate al României” –, ordinea publică în zona urbană va reveni exclusiv Poliției care va „înghiți” Jandarmeria pentru că cetățeanul „trebuie să beneficieze de un serviciu polițienesc de standarde mai înalte”, scrie cotidianul Adevărul. În schimb, în zona rurală, jandarmii vor prelua din atribuțiile specifice poliției, inclusiv cele judiciare, o decizie mai puțin înțeleaptă, aproape discriminatorie, având în vedere că și cetățenii din mediul rural plătesc taxe și impozite, iar pregătirea Jandarmeriei și nivelul de instrucție al acesteia lasă mult de dorit.

Astffel, potrivit sursei citate, reforma din MAI are în primul rând în vedere „comasarea efectivelor Poliţiei cu cele ale Jandarmeriei, pentru a crea o structură unică de poliţie, compactă şi eficientă după modelul reformelor realizate de tările mai sus-menţionate (Austria, Belgia, Luxemburg şi Grecia-n.red.). Demersul are ca principal beneficiar cetăţeanul, care trebuie să primească un serviciu poliţienesc la standarde mai înalte. (...) Acest concept poliţienesc unic este prezent în 19 state ale Uniunii Europene şi cu mici diferenţe în alte 4”, se arată în documentul consultat de Adevărul.

Mai exact, Poliţia Română va primi jandarmi pentru a restabili ordinea publică, adică poliţiştii vor interveni la proteste, iar jandarmii vor prelua atribuţiile pe ordine publică, dar şi cele pe judiciar de la poliţia din mediul rural, în mediul urban, rămânând ca tot ofiţerii de poliţie să execute toate misiunile specifice poliţiei în mediul urban.  Apoi, în document se mai precizează că, după ce se va realiza acest program de reformă, Poliţia va executa toate misiunile specifice pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice în mediul urban în timp ce Jandarmeria va prelua aceste atribuţii (inclusiv cele specifice poliţiei judiciare) în mediul rural.

CITEȘTE ȘI: Incredibil. Lipitoarea Alexandru Cumpănașu se mufează din nou la fonduri europene, cu ajutorul lui Ionel Arsene-Ciorăpel. Cum a ajuns unchiulețul din Caracal să câștige lunar 19.000 euro

Altfel spus, în mediul urban, Poliţia va prelua şi misiunile scutierilor Jandarmeriei, de restabilire a ordinii publice, iar jandarmii vor avea în competenţă cercetarea infracţiunilor care au loc în mediu rural. Practic, conform experţilor, ar fi o revenire la Jandarmeria Rurală care a funcţionat cu un succes discutabil în perioada interbelică, mai scrie Adevărul.

În plus, la reformarea MAI se are în vedere şi reintroducerea poliţistului sectorist „pentru că în trecut acest mecanism şi-a dovedit eficienţa. (...) Cunoaşterea teritoriului, a persoanelor din zona de competenţă (...) reprezintă cheia rezolvării unui număr mare de probleme ce se înregistrază zilnic la subunităţile de poliţie”, se mai arată în document. În paralel, „pentru creşterea gradului de siguranţă publică” se are în vedere creşterea numărului poliţiştilor din componenţa patrulelor la trei sau chiar patru, mai ales în zonele mai rău famate.
DESPRE reforma din MAI puteți citi integral AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.