Marian Preda salută revolta magistraților: "Îmi dați speranța că justiția din România se poate vindeca și că odată cu ea se va vindeca și societatea!"


Marian Preda salută revolta magistraților: "Îmi dați speranța că justiția din România se poate vindeca și că odată cu ea se va vindeca și societatea!"

Magistrații au dat dovadă vineri, 22 februarie, de un civism de la care pot lua exemplu mulți dintre români. Concret, magistrații au protestat împotriva modificărilor anti-justiție aduse de Toader prin ultima OUG. Manifestațiile au avut loc în București, Constanța, Cluj, Brașov, Pitești, Sibiu, Oradea, Timișoara, Piatra Neamț și Iași.

CITIȚI MAI MULT AICI: „Să se știe, JUSTIȚIA E VIE”! „Magistrați, rezistați!”

CITIȚI ȘI AICI: Magistrații nu cedează! Tribunalul Cluj își suspendă activitatea și declanșează procedura de revocare a membrilor CSM - VIDEO

CITIȚI DE ASEMENEA ȘI AICI: Procurorii din Constanța iau atitudine! Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța își suspendă activitatea

În acest context, sociologul Marian Preda a ținut să salute manifestațiile magistraților și să evidențieze că astfel mai există speranța că justiția din România se poate vindeca și odată cu ea societatea românească.

Redăm postarea integrală a politologului Marian Preda:

"Bravo magistraților care protestează în marile orașe! Nu doar litera legii trebuie apărată ci mai ales SPIRITUL LEGILOR! Mi-e dor de dreptatea socială și de spiritul legilor! M-am săturat de literele și semnele de punctuație ale ordonanțelor de urgență date de penalii de la putere! #ApărațiSpiritulLegilor! 

***
Negustorii de virgule care conduc sistemul nostru de justiție și-au creat propriile ”republici ale semnelor de punctuație”, propriile găști și se luptă pe proceduri, virgule și cratime între ei, între statele lor paralele cu dreptatea noastră.

Până la aceste proteste ale magistraților revoltați părea că România are doar o armată de juriști obedienți care sunt mari specialiști în chichițe avocățești, în șmecherii de procedură, în teste de admitere la INM bazate pe reproducerea automată a textelor de lege. De la acea parte a corpului juriștilor care sunt interfața justiției cu decidenții politici, cu infractorii care conduc în politică și mass media, ne vin OUG-urile și legile proaste, contradictorii, incoerente; ei au creat sistemul de justiție complet nefuncțional, aberant, generator de anomie socială.

Pe acești chițibușari ai legilor îi susțin și îi promovează infractorii condamnați care conduc acum România, fac legile, conduc televiziunile de știri și presa în general, își numesc acoliții în funcții publice și îi execută mediatic pe cei care nu li se supun.
Instituțiile noastre sunt conduse de repetenți și de absolvenți de drept la fabricile private de diplome. Lor nu le pasă de spiritul legilor de care în România nu s-a prea ținut cont niciodată! Au uitat chiar și de litera legii pe care este clădit sistemul de drept din România care are încă rădăcini în autoritarismul comunist.

Cu probleme și înainte de guvernarea Dragnea, sistemul de justiție a fost adus acum de juriștii politruci în etapa luptei pentru semnele de punctuație: nu îmi place virgula asta și dau o ordonanță de urgență să o schimb; am și eu o problemă contrară și spiritului și literei legii, inventez o eroare materială, introduc un punct în mijlocul frazei, arăt că nu a fost procedura corectă și ne întoarcem cu 5 ani în urmă.

Împotriva lor, a acestor negustori de virgule care sfidează dreptatea socială și spiritul legilor, trebuie să ne revoltăm cu toții.

Vă mulțumesc, dragi magistrați protestatari, dragi apărători ai spiritului legilor! Voi îmi dați speranța că justiția din România se poate vindeca și că odată cu ea se va vindeca și societatea!", a scris Marian Preda pe Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.