Marius Vintilă dă lecții de economie Guvernului PSD: "Are o politică fiscală haotică!" Care sunt soluțiile propuse de antreprenor EXCLUSIV INTERVIU


Marius Vintilă dă lecții de economie Guvernului PSD: "Are o politică fiscală haotică!" Care sunt soluțiile propuse de antreprenor EXCLUSIV INTERVIU

Economia României dă semne din ce în ce mai frecvente că se va cufunda într-o nouă criză economică. Ultimul grav semnal a fost reprezentat de o depreciere istorică a leului față de moneda euro.

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu antreprenorul Marius Vintilă, prim-vicepreședintele PNL București pentru a identifica motivele pentru care leul a suferit o astfel de depreciere, care sunt previziunile economice pentru anul 2019 și care sunt soluțiile pentru redresarea economiei României. 

Reporter Podul.ro: Leul a atins un nivel record. Un euro a ajuns la nivelul de 4,7569 lei. Care sunt cauzele pentru care s-a ajuns în această situație? 

Marius Vintilă: Factorii care influențează cursul valutar sunt multipli. Pentru a încerca în schimb o explicație cât mai simplă, trebuie să plecăm de la faptul că si cursul valutar funcționează pe baza unui principiu de bază al pieței – acela de cerere și ofertă. Spre deosebire de alte piețe, aici avem si un regulator, respectiv Banca Națională care intervine în piața cumpărând sau vânzând valută, afectând astfel prețul în baza aceluiași principiu al cererii și ofertei. Ca pe orice piață există și entități care tranzacționează, speculează și caută într-un final profitul. La fel, toți acești jucători sunt atenți în permanență la orice aspect care le-ar putea stimula interesul către o anumită monedă. Aici putem vorbi de factori care influențează ”apetitul” jucătorilor de pe piața monetară, precum și despre încrederea într-o anumită monedă.

Unul dintre cei mai importanți factori care influențează evoluția unei monede o reprezintă stabilitatea economică, fiscală și de foarte multe ori chiar și cea politică. Din păcate, la nici unul dintre aceste capitole România nu stă bine. Politica fiscală haotică din ultimii ani, reglementările și taxele impuse peste noapte de actualul Guvern și actuala majoritate, creează un climat de instabilitate care are în mod evident efecte asupra cursului. Lipsa bugetului pe 2019, la fel ca și lipsa raportărilor și evaluărilor oficiale pentru anul 2018 privind deficitul și alți factori macro-economici influențează în mod direct comportamentul actorilor de pe piață și implicit cursul de schimb. De aici vine și ideea formulată de unii analiști apropo de un atac speculativ asupra leului. Atunci când mai mulți factori favorizează apariția unei oportunități speculative, nu trebuie să fim surprinși că acest lucru se poate și întâmpla. De aici vine și întrebarea daca anumite măsuri din ultima perioadă au fost premeditate sau nu.

În al doilea rând apare rolul BNR ca regulator al pieței. Daca îmi cereți o opinie personală eu cred într-o intervenție minimală a statului în economie. Cred că piața are cele mai bune mecanisme de a se auto-regla. Însă în România ne-am cam obișnuit ca atunci când apare un dezechilibru statul să intervină. În acest caz prin BNR. Aici apar două probleme: pe de o parte rolul BNR care crește foarte mult atât în raport cu funcționarea economiei, cât și în raport cu factorii politici. Dintr-o astfel de obișnuință și o astfel de imagine cred că s-a conturat și reacția Guvernului și a liderilor PSD care aruncă pisica în totalitate în curtea BNR, neasumându-și nici o responsabilitate. Pe de altă parte apar și efectele care constrâng intervenția BNR pentru scăderea cursului: creșterea dobânzilor și diminuarea rezervei valutare.

Eu unul mi-aș dori ca Banca Națională să intervină cât mai puțin sau atunci când o face să intervină pentru a aduce un plus în economia românească, nu doar pentru a corecta anumite derapaje. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de stabilitate din foarte multe puncte de vedere, stabilitate care vine din politicile guvernamentale. E posibil, în schimb, ca și BNR sa fi ajuns într-o ipostază în care se simte bine cu puterea pe care a dobândit-o. 

Reporter: La ce să ne așteptăm în continuare pentru anul 2019 la felul în care au guvernat cei de la PSD-ALDE până acum?

Marius Vintilă: Voi continua oarecum răspunsul de la întrebarea anterioară. Pentru a nu mai asista la probleme pe piața valutară sau în economie în general, este nevoie ca toți actorii și factorii decizionali să își asume un proiect comun. Din păcate, din ce am văzut până acum actuala majoritate are cu totul alte preocupări și lasă economia pe ultimul plan. Lucru care se vede și acum, când în mod evident avem o problemă legată de cursul de schimb și singura preocupare o reprezintă tot OUG-uri pe justiție. În aceeași notă, am văzut o abordare distructivă, în raport cu orice instituție a statului pe care nu o controlează politic.
Mai mult, actuala majoritate și Guvernul ar trebui să iasă din logica populistă și electorală de tipul noi vă dăm, alții mai răi vă iau. Noi vrem să vă facem bine, dar companiile mari, băncile sau alte forțe oculte din afara țării vă vor răul. Cred, în schimb, având în vedere că urmează doi ani electorali, că această logică va deveni chiar și mai pregnantă, ceea ce nu poate duce lucrurile decât într-o direcție negativă.

Nu în ultimul rând, vorbim de acea stabilitate și predictibilitate de care economia are nevoie. La ce au demonstrat până acum, măsurile fiscale și nu numai, se iau de către Guvern fără a avea o fundamentare și un studiu de impact real, lucru care nu cred că se va schimba prea curând. Putem să ne aducem aminte de split TVA sau contribuțiile la pilonul De asemenea, dacă vreți, cel mai recent exemplu este OUG 114, taxă pe lăcomie a cărei efecte de abia de acum vom începe să le resimțim. Să nu uităm că Primul Ministru l-a chemat pe ministrul Energiei să facă o evaluare după ce ordonanța a început să producă efecte negative. Lucru care este contradictoriu cu orice principiu al unei bune guvernări. 

Reporter: Care ar fi soluțiile care pot redresa economia românească?

Marius Vintilă: Statul ar trebui să creeze aceleași șanse obiective oricărui agent economic și oricărui român de a se dezvolta și nu să intervină punctual doar asupra anumitor segmente, doar asupra unor categorii de angajați sau anumitor categorii sociale. Toate aceste măsuri nu vor face altceva decât să creeze dezechilibre. Statul ar trebui să se concentreze asupra investițiilor în infrastructură (tot ceea ce înseamnă aceasta) și asupra unui climat de afaceri stabil și facil. Statul trebuie să asigure stabilitatea fiscală și legislativă și nu în ultimul rând să lucreze alături de mediul de afaceri si niciodată împotriva acestuia. În rest cred că economia se va regla singură și va duce la dezvoltare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.