Mascarada


Mascarada

Aseară, cînd toate televiziunile înroșiseră ecranele cu un unic subiect – depunerea moțiunii de cenzură –, am crezut că spectacolul s-a terminat. În fine, mi-am zis, avem moțiunea. Nu trebuie decît să așteptăm dezbaterea ei la începutul săptămînii viitoare și apoi votul. Ei aș! A urmat un thriller de zile mari.

VVDăncilă, Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae și toată banda au încercat să împingă la un fapt unic: anume, să se citească moțiunea noaptea, ca hoții! Apoi să ducă dezbaterea în weekend. Vigilența Opoziției mai hotărîtă ca niciodată să dărîme guvernul a făcut ca scenariul totuși să cadă.

Se va discuta despre calendar azi. Dar nu mă aștept la mare lucru. Poziția PSD va fi aceeași. Dacă o manevră pesedistă a cazut, nicio grijă vor urma altele. Și Opoziția are pregătite – sper – loviturile ei. Ne aflăm în plin război de poziții. Rezultatul final este imposibil de ghicit de acum.

Sus-numiții pesediști știu perfect că nu mai dețin majoritatea în Parlament și că guvernul lor este epuizat. Așa că au trecut la joc de glezne și minciuni cît cuprinde. Să se dezbată moțiunea în weekend este fără precedent în analele vieții noastre parlamentare post-decembriste. PSD mizează pe faptul că aleșii neamului vor fi risipiți prin țară. Nu va fi vorba despre nici o dezbatere pe fond a moțiunii… VV Dăncilă nu are nimic de spus. Pozițiile sale sunt un surogat din Liviu Dragnea și sunt de neapărat.

Ce speră este să mai reziste cum-necum în Palatul Victoria pînă la 24 noiembrie, cînd se dispută al doilea tur al alegerilor prezidențiale. VVDăncilă știe că nu va cîștiga. Nu va fi președinta României. Știe și că baronii o vor înlătura cu și fără guvern de la șefia PSD. Dar pînă în ziua răfuielilor, VVDăncilă încă asigură fidelilor din județe sume consistente extrase din buget – mai ales acelor baroni care fac garagață și vin cu pretenții. PSD are azi numai obiective pe termen scurt. Se pregătește să intre în opoziție pentru patru ani chiar dacă este hotărît să dea bătălii grele la alegerile locale și parlamentare. Nimeni nu-și face însă iluzii.

Pesediștii își doresc să mai reziste o zi la putere, să se înfrupte din finanțele publice. Alt scop nu mai au. Sunt terminați.

Cîtă lume va veni la dezbateri dacă vor fi organizate în weekend? Greu de spus. Sigur, dacă Opoziția vrea puterea cu adevărat își va sacrifica weekend-ul și se va prezenta la București. Să voteze contra guvernului și să-l dărîme. Dacă e o mascaradă pentru creduli, diferitele partide semnatare vor găsi pretexte să nu se prezinte la vot. Avantajul ar fi totuși că se trage o linie între cine este și cine nu este în opoziție!?

E un lucru esențial pentru alegerile locale și parlamentare din 2020.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.