Matrix pentru liniștea satrapilor: Rusia și China se transformă în ciber-dictaturi. Visul lui Stalin și Mao


  • ACP
  • Nov 13, 2019 18:16
  • 2164
Matrix pentru liniștea satrapilor: Rusia și China se transformă în ciber-dictaturi. Visul lui Stalin și Mao

Sistemul de control al populației de către guvernul de la Beijing, prin intermediul a ceea ce este numit ”creditul social”, e deja considerat un vis realizat al comuniștilor de peste tot și din toate timpurile, dar și al tuturor celorlalți scelerați care doresc un sistem totalitar.

Centre gigantești de Inteligență Artificială, care procesează informațiile sistemului centralizat de stat, la care sunt conectate peste 200 milioane de camere de luat vederi răspândite prin locurile publice, îi fac pe chinezi să fie atenți la ce spun, la cât de tare vorbesc, la cum stau pe scaun, pe ce își cheltuiesc banii (să cumperi prea multe produse străine înseamnă că nu ești patriot). Dictatura comunistă este acum o ciber-dictatură care nu permite nimănui nici o abatere de la conduita impusă de partidul-stat. Mai mult, elemente ale sistemului au fost exportate în țări cu regimuri autoritare, ca Uzbekistan și Tadjikistan, care au fost fermecate de succesul sistemului pus la punct de chinezi și au cumpărat degrabă sistemele de recunoaștere facială și de prelucrare a datelor.

 Discuția despre comunism și controlul populației face obligatorie menționarea Kremlinului, chiar dacă la capitolul dictaturii cibernetice Rusia ar părea să fie mult în urmă, ori chiar pe dinafară, mai ales când demonstranții împotriva regimului Putin au avut câștig de cauză, anul acesta, și și-au impus voința în fața unui dictator care pare din ce în ce mai puțin dur și hotărât. Dar chiar dacă în Rusia nu a fost dat în folosință la nivel național un sistem de control de anvergura celui chinez, se lucrează la un sistem avansat de recunoaștere facială încă din 2011, primul spațiu unde au fost montate camerele acestuia fiind metroul din Moscova. Kremlinul a recunoscut domeniul inteligenței artificiale ca pe unul de maximă importanță strategică și a investit masiv în dezvoltarea lui. Sectorul Inteligenței Artificiale este controlat de stat, care folosește însă o parte din acesta pentru activitățile economice derulate prin Sberbank, pentru creșterea eficienței și scăderea riscurilor în domeniul bancar – mai multe detalii AICI.

În paralel, la fel ca în China, legile din Rusia au permis fără probleme adunarea și înmagazinarea de date personale, în special de pe rețelele sociale autohtone, cum e Vkontankte (un Facebook rusesc), care au, la rândul lor, politici mult mai puțin restrictive privind protecția datelor personale decât cele occidentale. În 2016, NTech Lab, una din firmele rusești care se ocupă de recunoaștere facială, a lansat FindFace app, o aplicație care permitea identificarea unui utilizator Vkontakte din cei 200 de milioane, folosind doar o imagine a feței luată de o cameră de telefon. La puțin timp după lansare a fost oprit accesul public la aplicație, anunțându-se că aceasta va fi dezvoltată și folosită numai în domeniul proiectelor globale de securitate. Firmele ruse NTech Lab și VisionLabs se află între primele zece firme de recunoaștere facială din lume, cea de-a doua dispuntându-și primul loc cu firma chinezească DeepGlint. Cele două firme ruse sunt susținute de stat prin Sberbank, care deține 25% din VisionLabs, iar trustul de industrie militară Rostec deține 12,5% din NTech Lab.

În timpul demonstrațiilor din noiembrie, anul acesta, administrația municipală din Moscova a cumpărat sisteme mobile de recunoaștere facială în valoare de 4 milioane $, care sunt purtate de polițiști, printre altele pentru a identifica și urmări protestatarii. Autoritățile justifică însă existența sistemelor de recunoaștere facială care sunt în uz prin grija pentru siguranța publică, prin folosirea sistemelor pentru găsirea copiilor pierduți ori identificarea infractorilor urmăriți.

Sarkis Darbinyan, un avocat din Moscova și activist al RosKomSvoboda (organizație non-guvernamentală care se ocupă de apărarea drepturior rușilor în spațiul cibernetic) spune clar că ”autoritățile ascund despre ce este vorba – acestea vor să folosească sistemul pentru a identifica și urmări pe cei care protestează împotriva lor”. Dar sistemul nu se va ocupa doar de cei care protestează. Centrul Levada din Moscova a publicat un studiu care arata că numai 7% din ruși sunt îngrijorați de limitarea libertăților civile și a drepturilor democratice, așadar regimul poate începe să își pună în aplicare un sistem de control al populației fără teama că va trebui să înfrunte o rezistență prea mare din partea populației.

Leonid Kovachich (un analist și observator independent al sistemului creditului social chinezesc) spune că e deja posibil ca Rusia să aibă o capacitate mai mare de adunare și prelucrare a datelor privitoare la proprii cetățeni decât China, dar e clar că sistemul nu a fost pus la lucru în momentul de față – mai multe detalii AICI.

În momentul în care Kremlinul va avea cea mai mare parte din țară acoperită de camerele și terminalele sistemului de recunoaștere, înmagazinare și prelucrare a datelor, atunci va putea sufoca societatea așa cum se întâmplă și în China, așa cum au visat Stalin și Mao. Voința politică există și sistemul e deja în construcție de mai mulți ani.

Matrixul comunist va funcționa în cele două țări, formând, practic, universuri dictatoriale care se vor adapta și vor evolua cu scopul obținerii unui și mai mare control al societăților despre care s-a crezut, pentru o scurtă perioadă, că au scăpat de cele mai negre dictaturi la începutul anilor '90.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.