Medicii sunt uimiți cât de afectată este inima bolnavilor cu COVID-19. Mulți pacienți fără simptome respiratorii intră în stop cardio respirator și mor


Medicii sunt uimiți cât de afectată este inima bolnavilor cu COVID-19. Mulți pacienți fără simptome respiratorii intră în stop cardio respirator și mor

Gravele probleme respiratorii ale pacienților diagnosticați cu COVID-19 și asigurarea unui număr cât mai mare de aparate de ventilație au fost principalele preocupări ale cadrelor medicale, care se găsesc însă acum în fața unui alt mister medical.

Potrivit scientificamerican.com, pe lângă leziunile pulmonare grave suferite, mulți diagnosticați cu COVID-19 dezvoltă și o serie de afecțiuni cardiace și mor ca urmare a unui stop cardio-respirator.

Pe măsură ce aprofundează informațiile venit din China, Italia și mai multe state americane, experții cardiovasculari par a fi pe punctul de a concluziona că SARS-Cov-2 infectează și mușchiul inimii.

Un studiu în acest sens a descoperit leziuni cardiace la 1 din 5 bolnavi de COVID-19, care au condus la insuficiență cardiacă și apoi la deces, chiar și în rândul celor care nu prezentau simptome respiratorii grave.

Este, firește, nevoie de studii aprofundate care să confirme această ipoteză care ar putea determina însă o schimbare radicală în ceea ce privește felul în care doctorii și instituțiile sanitare abordează tratamentul în fazele incipiente ale bolii. Ar fi necesară deschiderea unui al doilea front de luptă împotriva COVID, cu acordarea unei atenții sporite celor cu probleme cardiace preexistente, echipamente medicale specifice și, nu în ultimul rând, planificarea unor tratamente adecvate pentru inimile puternic afectate ale celor care reușesc să supraviețuiască.

„Este extrem de important să aflăm răspunsul la întrebarea dacă inima pacienților este afectată direct de virus și dacă putem face ceva în această privință. Asta ar putea salva multe vieți în cele din urmă”, spune dr Ulrich Jorde, șeful departamentului de boli cardiovasculare din cadrul Montefiore Health System al New York.

Întrebarea dacă problemele cardiace sunt cauzate de virus în mod direct sau sunt un efect secundar al reacției organismului în lupta cu acesta a devenit una dintre cele mai importante necunoscute căreia medicii încearcă să-i găsească un răspuns într-un timp cât mai scurt. Determinarea felului în care virusul afectează inima este însă o misiune dificilă pentru că bolile grave influențează adesea sănătatea inimii.

„Un bolnav în stare critică din cauza unei pneumonii severe va muri, în cele din urmă, ca urmare a unui stop cardiac. (...) Nu mai este suficient oxigen în organism, iar lucrurile o iau razna”, spune Dr. Robert Bonow, profesor de cardiologie la Facultatea de Medicină Feinberg a Universității Northwestern și editor al prestigioasei publicații medicale JAMA.

Însă dr Bonow, ca și alți medici cardiologi, sunt de părere că infecția produsă de noul coroanvirus poate afecta inima în patru sau chiar cinci feluri. Și unii dintre pacienți, spun specialiștii, pot fi afectați în mai multe feluri în același timp.

Medicii știu deja că orice „eveniment” medical, uneori chiar și unul lipsit de complicații cum este o intervenție chirurgicală la nivelul șoldului, poate crea un nivel de stres în organism care să afecteze inima. O afecțiune precum pneumonia poate crea o inflamație extinsă în organism care, la rândul său, poate determina instabilitatea plăcilor de aterom provocând atacuri de cord. De asemenea, inflamația poate cauza miocardită, o afecțiune care slăbește mușchiul cardiac și produce, în cele din urmă, insuficiență cardiacă.

Dr Bono este de părere că leziunile remarcate la pacienții cu COVID-19 ar putea fi provocate chiar de noul coronavirus care infectează direct mușchiul inimii. O serie de cercetări au indicat faptul că SARS-COV-2 se atașează de anumiți receptori prezenți în plâmâni, receptori care au fost, de asemenea, descoperiți și în mușchiul inimii.

Despre felul în care SARS-Cov-2 infectează gazda umană și despre capacitatea SARS-CoV-2 (mult mai mare față de a altor coronavirusuri) de a se lega de celulele umane puteți citi AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.