Medicul Virgil Musta spune lucrurilor pe nume în cazul Hidroxiclorochinei: „Avem de-a face cu un război între companiile de medicamente și între diferite guverne”


Medicul Virgil Musta spune lucrurilor pe nume în cazul Hidroxiclorochinei: „Avem de-a face cu un război între companiile de medicamente și între diferite guverne”

Lăudată, apoi contestată vehement până la interzicerea totală în tratamentul anti-covid 19, chiar în Franța, țara lui Didier Raoult, medicul din Marsilia care a prezentat-o drept cel mai eficient medicament pentru pacienții puternic afectați de noul coronavirus, hidroxilorochina rămâne un subiect neclar, care naște puternice controverse între susținători și detractori.

Chestionat pe această temă, medicul epidemiolog Virgil Musta de la Spitalul de boli infecțioase Victor Babeș din Timișoara, un adevărat campion al vindecărilor de Covid-19, a opinat echilibrat, pentru Digi24, că în acest caz ar fi mai degrabă vorba despre „un război între companiile de medicamente și între diferite guverne”.

În România fuseseră confirmate, până ieri seară, 18.791 de infecții cu coronavirus, iar numărul deceselor provocate de această boală ajunsese la 1.235.

„Noi folosim Hidroxiclorochina în programul național, dar în anumite condiții. Nu la toată lumea, ci în funcție de niște parametri biologici de EKG și la persoane care nu au risc. Iar dozele sunt mai mici decât dozele care erau recomandate în aceste țări vestice.

Vom vedea dacă și în România se va lua hotărârea ca să nu mai fie folosit acest medicament, pentru că mai multe țări din Europa și OMS au întrerupt toate studiile clinice cu acest produs și s-a recomandat ca să facă la fel.

Pericol există dacă nu este dată în condiții de spital și cu o evaluare corectă a pacientului. Dar, din pacienții pe care noi i-am tratat cu această schemă terapeutică, nu am avut nicio problemă. Un singur pacient a prezentat o tulburare de ritm cardiac, moment în care am oprit această medicație.

Există contraindicație pentru pacienți cu tulburări de ritm cardiac, deci, practic, pacienți cardiaci vechi, cu afectare cronică cardiacă și cei care hipopotasemie. De aceea este important determinarea potasiului înainte de administrarea acestui medicament, pentru că altfel există riscul de a face fibrilație ventriculară care să ducă la deces”, a declarat dr Musta.

Doctorul Virgil Musta a devenit, odată cu înmulțirea cazurilor de Covid-19 și în România, una din cele mai respectate voci în domeniu, după ce a reușit să vindece sute de pacienți. După 15 mai, medicul a subliniat, de mai multe ori importanța prevenției și prudenței în situația de relaxare în care am ajuns.

„Să nu uităm că totuși suntem într-o pandemie, și suntem încă într-o fază de platou, care poate fi în continuare în scădere, dacă respectăm cu strictețe regulile, sau poate să crească. Consider că în acest moment soluția este individuală. Persoanele cu risc trebuie în continuare să fie mult mai precaute și trebuie să respecte cu mai multă strictețe regulile. Deja ne-am obișnuit să purtăm mască în locuri aglomerate și să ținem distanța de un metru și jumătate, lucruri pe care trebuie să le continuăm să le facem, indiferent că numărul de cazuri crește sau scade. Igiena mâinilor, spălatul pe mâini neapărat când ajungem acasă, înainte de a mânca, igiena hainelor. Toate regulile pe care noi le-am învățat trebuie să le respectăm în continuare. Diferența va fi de libertate de deplasare și de activitățile pe care le putem face”, a declarat doctorul Musta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.