Meschinăria pafaristului Orlando stârnește revoltă. Un reputat sociolog le cere liberalilor să spună tot adevărul despre vistieria statului: „Să explice cum au ascuns șarlatanii deficitul”

În ultimele apariții pe sticlă, Florin (Vasile) Cîțu, liberalul care încearcă să descâlcească dezastrul lăsat la Finanțe de incompetentele termite pesediste, pare palid, tras la față, cam neglijent în ținută și ușor îmbătrânit. E imaginea unui om muncit, frământat și poate chiar panicat pe măsură ce adevărata dimensiune a catastrofei din vistieria statului prinde un contur tot mai clar. Dintre toate ministerele luate în primire acum de liberali al lui e de departe cel mai greu, pentru că, pe lângă calamitatea lăsată în urmă de Orlando Teodorovici, Cîțu este vizat și de o moțiune de cenzură, menită să-l șicaneze și să-l expună iarăși ironiilor grobiene ale discotecarului pesedist. Recent, înaintea turului doi al prezidențialelor, Cîțu a fost și victima unui fake news mizerabil, marca PSD. DETALII AICI

În acest context, sociologul și scriitorul Sebastian Lăzăroiu lansează un apel pe Facebook: „Liberalii au obligația să explice oamenilor ce au găsit în vistierie și ce datorăm minților luminate Dragnea, Vâlcov, Teodorovici. Să explice cum au ascuns șarlatanii deficitul, cum s-au împrumutat, tăind investiții și plătind salarii și pensii mărite din pix. Moțiunea scrisă de Teodorovici împotriva lui Câțu e, până la urmă, măsura ultimă a cinismului acestui partid care ne-a făcut tranziția grea, dar și o bună ocazie pentru noul ministru al finanțelor să explice politicile mincinoase promovate de PSD. Cu cât oamenii vor înțelege mai mult, cu atât crește șansa să scăpăm de micile escrocherii ale așa-zisei "stângi" în următorul deceniu.”

Luni, PSD a depus, la Senat, o moţiune simplă împotriva lui Florin Cîţu, intitulată ”Guvernare PNL – numele tău este Austeritate“. Ex-ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici spune că „PNL şi pseudo-ministrul Vasile Cîţu nu au ce căuta la guvernare şi trebuie înlăturaţi imediat“ şi cere ca moţiunea să fie dezbătută şi votată cât mai repede.

Social-democrații acuză că, în fapt, singura „certitudine” după învestirea guvernului Orban și instalarea lui Cîțu la finanțe este, în acest moment, scăderea leului în raport cu euro și dolarul american, ceea ce se va traduce pentru populația României în creșterea facturilor, a prețurilor bunurilor și tarifelor la servicii, a ratelor la creditele bancare și inflație.

”Dacă este cineva care consideră că deprecierea din ultima perioada a leului, ulterior preluării guvernării de către PNL, nu are nicio legătură cu avalanșa de declarații iresponsabile scoase din obscuritatea unei pagini personale de Facebook și aduse în lumina reflectoarelor la nivel de poziții oficiale și atitudini publice <asumate>, atunci am ajuns în situația unei harababuri la nivelul puterii executive, ce ar putea degenera într-o degringoladă la nivelul întregii țări. (...)Domnule Cîțu, domnule Orban, nu este o greșeală să vă recunoașteți limitele. Din contră, de cele mai multe ori, este nevoie de acea doză de onestitate cu privire la greșelile din trecut și la neliniștile și hazardul prezentului. Aceasta nu va știrbi cu nimic din ceea ce este „smart” sau ”bright” în fiecare dintre dumneavoastră, dar vă va așeza, la un moment dat, acolo unde vă este locul, dincolo de tendința, poate firească, de a încerca să înaintați pe scara ierarhiei până la limita de incompetență, parafrazând principiul enunțat de Peter. Și atunci, domnule Cîțu, domnule Orban, vom prefera să vă dați o demisie demnă în acest moment, unei demiteri rușinoase mai târziu! Sunteți o echipă și puteți face asta împreună, dacă vă lipsește curajul individual”, se arată în textul moțiunii simple a PSD.