Metehnele antidemocratice ale lui Barna ies la iveală. Mesajul dur lansat de mai mulți grei din USR: "Excluderi și suspendări abuzive, intervenții chiar în procesul de alegeri interne! Aceste metode trebuie să înceteze!"


Metehnele antidemocratice ale lui Barna ies la iveală. Mesajul dur lansat de mai mulți grei din USR: "Excluderi și suspendări abuzive, intervenții chiar în procesul de alegeri interne! Aceste metode trebuie să înceteze!"

Mai mulți grei din Uniunea Salvați România au ieșit public cu un mesaj comun și au criticat metehnele antidemocratice prin care echipa lui Dan Barna conduce partidul. Iată lista completă a membrilor USR care au lansat mesajul public: Ana Ciceală (consilier general și membru Biroul Național USR), Nicu Ștefănuță (vicepreședinte USR), Dumitru Dobrev (membru Biroul Național USR), Teodora Stoian (membru Biroul Național USR), Andrei Macsut (membru Biroul National USR), Andrei Corbu (membru Biroul Național), Tudor Benga (deputat și membru în Biroul Național), Bogdan Stroe (președinte USR Sector 3), Cristi Crivăț (președinte USR Sector 5), Andrei Nistor (președinte USR Ilfov), Vlad Alexandrescu (senator USR), Cristian Ghica (senator USR), Alin Ionuț Arsu (deputat, membru Biroul Municipal București), Irineu Darău (președinte USR Brașov), Andrei Drancă (președinte USR Botoșani), Radu Crețu (președinte USR Satu Mare), Andrei Zisu (membru USR Diaspora), Florin Chițu (membru suspendat Birou Local USR Giurgiu), Mircea Poenaru (președinte suspendat USR Giurgiu), Gheorghe Secară (vicepreședinte suspendat Birou Județean USR Giurgiu), Stelian Bigan (președinte suspendat Birou Local USR Giurgiu), Liviu Pencea (vicepreședinte suspendat Birou Județean USR Giurgiu).

Aceștia îi cer lui Dan Barna să înceteze cu excluderile și suspendările pe delicte de opinie precum s-a întâmplat și în cadrul ședinței Biroului Național, președintele USR Sector 4 fiind suspendat cu o zi înainte de alegerile din filiala în care era, de altfel, și candidat. 

"Din decembrie până în prezent au fost excluși sau suspendați de Biroul Național nu mai puțin de 35 colegi, majoritatea cu funcții de conducere în USR și cu “vina” că au contestat acțiunile conducerii Barna. Cazurile respective au fost prioritizate în mod discriminatoriu, iar sentințele politice au venit rapid și implacabil", au mai subliniat contestatarii lui Barna. 

Totodată, contestatarii lui Barna semnalează că membrii USR din echipa președintelui de partid beneficiază de un tratament preferențial chiar și în situațiile în care este încălcat statutul: "Și toate acestea în timp ce, în cazul unor acuzații grave de încălcare a Statutului USR de către cei loiali echipei Barna, sesizările respective nu sunt puse pe ordinea de zi a Biroului Național sau a Comitetului Politic (în cazul unor parlamentari sau europarlamentari)".

Redăm mesajul contestatarilor lui Barna: 

"În ultimele zile mai multe voci importante din societatea civilă cer public conducerii USR să înceteze excluderile și suspendările pe delicte de opinie. Cu toate acestea, în ședința din 17 iunie condusă de Dan Barna, Biroul Național l-a suspendat pe Președintele organizației USR Sector 4 cu o zi înainte de alegerile din filiala unde era și candidat.

Este o situație pe care mulți colegi și foști colegi au reclamat-o intern de mai multă vreme, iar cei ce dețin majoritatea în conducerea partidului ignoră cu bună știință semnalele ce vin de la firul ierbii. Mai mult decât atât, prin susținătorii lor, creează contexte care să motiveze acțiunile abuzive de excludere sau suspendare a membrilor incomozi, catalogați ca „elemente”, „sabotori” sau „tineri zgomotoși”.

Pretindem de la cel mai înalt nivel că facem o altfel de politică, că respectăm libertățile fundamentale și luptăm pentru o justiție independentă. Asta în exterior.

Se întâmplă tot mai des în viața internă a USR excluderi și suspendări abuzive, intervenții chiar în procesul de alegeri interne pentru funcțiile de conducere la nivel de filiale locale sau județene.

Din decembrie până în prezent au fost excluși sau suspendați de Biroul Național nu mai puțin de 35 colegi, majoritatea cu funcții de conducere în USR și cu “vina” că au contestat acțiunile conducerii Barna. Cazurile respective au fost prioritizate în mod discriminatoriu, iar sentințele politice au venit rapid și implacabil.

Foarte mulți alți colegi au fost excluși sau suspendați de Birourile Județene conduse de oameni loiali echipei Barna. Câteva filiale locale și-au dat demisia în bloc reclamând practicile abuzive și de intimidare ale șefilor din aceste filiale.

Și toate acestea în timp ce, în cazul unor acuzații grave de încălcare a Statutului USR de către cei loiali echipei Barna, sesizările respective nu sunt puse pe ordinea de zi a Biroului Național sau a Comitetului Politic (în cazul unor parlamentari sau europarlamentari).

Aceste metode trebuie să înceteze, iar majoritatea care conduce azi USR-ul trebuie să se întoarcă la principiile pe care s-a clădit acest partid, dintre care cel mai important este acela că vocea fiecărui membru trebuie să fie auzită și ascultată.

Democrația și politica reprezintă arta dialogului. Politica „pumnului în gură” este specifică altor forme de organizare către care cu siguranță nu vrem să ne îndreptăm nici ca partid, nici ca societate.

În USR este nevoie ca toate grupurile interne, inerente unei democrații, să se supună principiilor statului de drept și să militeze pentru un sistem de arbitraj corect, eficient și echidistant, la toate nivelurile".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.